Nektet å sitte ved siden av en kvinne – hun måtte flytte

Det britiske lavprisselskapet EasyJet må møte i retten etter to episoder om bord på selskapets fly. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Det britiske lavprisselskapet EasyJet er saksøkt av en kvinne som måtte flytte fra setet hun hadde betalt for fordi passasjerene i nabosetene nektet å sitte ved siden av henne i flyet. To ganger har kvinnen opplevd dette, og i begge tilfellene dreide det seg om ultra-ortodokse jøder.

Nå blir det rettsak. Den aktuelle kvinnelige passasjeren, den 38 år gamle Melanie Wolfson, er født i Storbritannia men bor i Tel Aviv.

Ikke fysisk kontakt

Hun mener EasyJet bryter israelsk lov når de tillater seg å la ultra-ortodokse menn få gjennomslag når de krever å få fjernet kvinnelige passasjerer fra nabosetet, skriver avisen The Independent.

Ifølge den ultraortodokse jødedommen er fysisk kontakt mellom menn og kvinner forbudt med mindre de gift, eller i alle fall nære slektninger med hverandre.

Instruert

Wolfson reagerer sterkt på at de kabinansatte tydeligvis er instruert til å løse slik situasjoner ved å flytte på kvinnene. Denne praksisen vil hun nå ha slutt på, og krever også en erstatning på 66 400 israelske shekels, rundt 170 000 norske kroner.

To ganger har hun vært utsatt for en slik hendelse. Første gangen, i oktober i fjor, hadde hun kjøpt sete ved midtgangen på en flyving fra Tel Aviv til Luton-flyplassen i London. Da kom en mann og hans sønn og skulle sitte på midt- og vindussetene.

Klatret over seteryggen

Da de oppdaget at det var en kvinne i setet ved siden av, forlangte de at hun skulle flytte på seg. Sønnen reagerte ved å klatre over seteryggen og sette seg et annet sted, for å unngå å komme i fysisk nærhet til Wolfson.

For ikke å forsinke flyet, valgte hun å bytte sete med en mann. Dette gjorde hun, sier hun etterpå, selv om hun følte seg ydmyket.

Da det samme gjentok seg i januar i år, var begeret fullt.

En talsmann for flyselskapet sier at det tar tar påstander av denne karakteren veldig alvorlig, men at de ikke vil kommentere saken siden den skal inn for rettsapparatet.

Meld deg på nyhetsbrev

* må utfylles