Da flyet skulle ta av hadde pilotene gjort en grov feil

Avgangen fra Lisboa kunne ha fått fatale følger. EasyJet-pilotene hadde tatt utgangspunkt i feil lengde på rullebanen. Foto: EasyJet

Et fly fra lavprisselskapet EasyJet var bare litt over et sekund fra en ulykke da det skulle ta av fra flyplassen i Lisboa. Pilotene hadde gjort en grov feil da de forberedte avgangen.

Det er konklusjonen hos undersøkelseskommisjonen som har gransket den dramatiske hendelsen: Pilotene hadde brukt helt feil lengde på rullebanen. Rullebanen flyet tok av fra, var 1 395 meter kortere enn det pilotene hadde tatt utgangspunkt i.

Kommisjonen konkluderer i en fersk rapport med at flyet bare var 1,3 sekunder fra en ulykke, skriver den britisk avisen The Independent.

Pilotene rakk å få flyet i luften bare 110 meter fra enden av rullebanen. Det er en avstand kommisjonen har beregnet å ta 1,3 sekunder. Nestenulykken skjedde den 16. september 2019, men den dramatiske hendelsen har først blitt kjent nå i forbindelse med kommisjons-rapporten.

Kommisjonen skriver at pilotene ble avbrutt flere ganger da de forebedte avgangen til Manchester. Det dreide seg bl.a. om en syk passasjer som var med flyet, endringer i drivstoffbehov og en endring i lastedetaljene som kom like før avgang.

I kommisjonens rapport heter det også at selskapet har vært ute for to liknende hendelser kort tid før nestenulykken i Lisboa. EasyJet har kommentert rapporten etter nestenulykken med at det foretar tekniske endringer og programvareoppdateringer for å unngå at slike hendelser skal kunne skje igjen.

Meld deg på nyhetsbrev

* må utfylles