Flere flyselskap drøyer med å gjenoppta Oslo-ruter

TAP Portugal hadde daglig rute til Oslo før korona-krisen. Nå er det usikkert når selskapet vil være tilbake. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Flere utenlandske flyselskap har ennå ikke gjenopptatt sine internasjonale ruter til og fra Oslo Lufthavn. Det er høyst uklart når disse vil være tilbake på Gardermoen.

De selskapene det dreier seg om er Austrian Airlines, Aeroflot, Croatia Airlines, EasyJet, Iberia, Pakistan International Airlines, TAP Portugal og Thai Airways.

– Vi har kontinuerlig kontakt med selskapene, og holder dem oppdatert på utviklingen i markedet og norske karantenebestemmelser, skriver kommunikasjonssjef Gurli Høeg Ulverud i Avinor i en epost til flysmart24.

For ett av selskapene er situasjonen imidlertid mer enn avklart:

Forbudt å lande i Norge

Pakistan International Airlines er bannlyst i Oslo og resten av EU/EØS fordi det i sommer ble avdekket at selskapet brukte piloter med falske flysertifikater. Utestengelsen gjelder frem til nyttår.

For de øvrige er det i hovedsak de norske reiserestriksjonene som er årsaken, bl.a. for russiske Aeroflot, spanske Iberia, kroatiske Croatia Airlines og portugisiske TAP Portugal. For alle disse landene gjelder det at alle passasjerer som flys inn til Norge må i 10 dagers karantene.

Ingen konkrete planer

Flysmart24 har vært i kontakt med Iberia, som hadde god trafikk og fire ukentlige avganger mellom Madrid og Oslo før korona-krisen slo til. Dette var et godt alternativ for de mange Spania-reisende nordmenn.

I dag har selskapet gjenopptatt mange Europa-ruter, bl.a. både til Stockholm og København. Selskapets informasjonsavdelingen svarer flysmart24 at de ikke har noen konkrete informasjoner om en eventuell gjenopptakelse av Oslo-ruten.

Hos Austrien Airlines er pressetalsperson Marleen Pirchner like usikker, og sier at det ikke er avgjort når Wien-ruten skal restartes.

Portugisiske TAP hadde daglig rute til Lisboa. Nå svarer ikke selskapet på spørsmål om oppstart. Britiske EasyJet opererte ruten Oslo – Berlin, men også den har blitt stanset av pandemien. På selskapets nettsider står det at ruten gjenopptas fra 1. november, med to rundturer i uken – fredager og søndager.

Tar seg sakte opp

Til tross for et lavt antall utenlandsreisende har også den internasjonale trafikken tatt seg opp uke for uke. Flere andre ruter er gjenåpnet og utenlandske flyselskaper vender tilbake.

– De fleste av flyselskapene som fløy på Oslo lufthavn før korona er tilbake, og 51 av 101 destinasjoner er tilbake på rutekartet. Dette er viktig for norsk næringsliv, sier Gaute Skallerud Riise. Han er direktør for trafikkutvikling i Avinor.

Samtlige utenlandsdestinasjoner har en nedgang i antall passasjerer, men minst nedgang har man sett til Danmark, Latvia og Litauen.

Meld deg på nyhetsbrev

* må utfylles