Mener SAS og Norwegian bør fjerne omstridt gebyr

SAS og Norwegian bør følge etter amerikanerne og fjerne gebyr for endring av billetter, mener flyanalytiker. Foto: Knut-Erik Mikalsen

De amerikanske flyselskapene har i løpet av en dag fjernet gebyret for å endre flybillettene. – Dette bør SAS og Norwegian også gjøre, mener norsk flyanalytiker.

Da United Airlines mandag gikk ut med nyheten om at de ville fjerne gebyret for å booke om flybilletter på amerikansk innenriks, tok det ikke mange timene før konkurrentene American Airlines og Delta Air Lines gjorde et samme.

Mye å spare

United har gjort det klart at gebyrfjerningen vil gjelde alle typer standard billetter og at endringen ikke er noen midlertidig sak. Den skal gjelde for all fremtid. Det samme sier nå konkurrentene, og dermed ligger det an til at dette kommer til å bli et gjennombrudd i hele industrien i USA og en varig endring av amerikanske billett-betingelser.

Gebyret for å endre billetter i USA har vært drøye, rundt 200 dollar for en billett hos United. Det er derfor en endring med stor økonomisk betydning for kundene som nå rulles ut over det amerikanske kontinent.

Den norske flyanalytikeren Hans Jørgen Elnæs i WinAir mener dette er et godt grep, og mener våre selskaper – Norwegian og SAS – bør følge etter amerikanerne:

– Det gir fleksibilitet og forutsigbarhet for kunden og kan være med på å drive opp etterspørselen. I første omgang tror jeg dette bør testes ut innenlands og eventuelt på interskandinaviske ruter, sier Elnæs til flysmart24.

Flere tiltak

Han tror dette bare er det første av flere antatt tiltak som flyselskapene vil gjøre for å stimulere flyreising etter korona-krisen.

– Ja, jeg tror vi vil se en rekke nye «sprell» fra flyselskapene for å stimulere til mer etterspørsel. Det var utenkelig før covid-19 slo til, sier Elnæs.

Han sier at han uansett nye tiltak, mener han at billettprisene på generell basis vil øke, selv om det kommer mer fleksible regler som f.eks. at gebyret for å booke om blir fjernet, som i USA.

Hos flyselskapene i Norge er det imidlertid ingen jubel over amerikanernes siste påfunn. Hos SAS er det ingen planer om å endre reglene, sier pressesjef John Eckhoff, og viser til endringer som er innført i forbindelse med korona-krisen:

SAS og Norwegian avvisende

– Gjennom koronaperioden har vi gjennomført flere tiltak for å sikre de reisende større fleksibilitet, blant annet gratis ombooking og endring av reise med en voucher. Nå er vi i ferd med å endre tilbake til våre normale billettregler, men viderefører voucheren for internasjonale flyvninger, sier Eckhoff til flysmart24.

Han sier at det i dag fins en mulighet for de som ikke ønsker å benytte bestilte billetter:

– Vi tilbyr alle kunder som reiser frem til 15. januar å få en voucher dersom man ikke ønsker å gjennomføre sin planlagte reise. Du kan dessuten booke om gratis alle SAS Plus-billettyper hvis du bestiller en reise innen 30. september 2020. Du kan endre de fleste av billettene våre mot et gebyr som starter på 600 kroner, sier Eckhoff.

Norwegian har ikke besvart flysmart24’s henvendelse om saken, men til Dagens Næringsliv har også dette selskapet avvist at det vil fjerne gebyret for å booke om billetter, også de billigste.

Gratis stand-by

United har også innført muligheten for stand by-billetter. Det vil si at en passasjer kan reise med en tidligere avgang enn vedkommende har billett med.

Vedkommende må da føre seg opp på en liste hos flyselskapet, og vil kunne reise med en tidligere avgang uten at det koster noe, såfremt det er ledig plass om bord.

Meld deg på nyhetsbrev

* må utfylles