Forlenger reiserådet for utlandet – flere må bli vaksinert

Reiserådet som advarer mot alle utenlandsreiser, er forlenget til 1. juli. Foto: Avinor

Når regjeringen fjernet advarselen mot unødvendige reiser innenlands fra kommende torsdag av, forlenger den samtidig reiserådet ut av Norge og fraråder alle reiser som ikke er strengt nødvendige til alle land til 1. juli.

Regjeringen avviser ikke at rådet kan bli forlenget, og ber nordmenn planlegge for ferie i Norge også denne sommeren.

– Regjeringens gradvise gjenåpningsplan er i gang, men helsemyndighetene tilråder å unngå utenlandsreiser til en større andel nordmenn er vaksinert, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide i en pressemelding fredag.

Holdes lavt

– Derfor forlenger vi det globale reiserådet til 1. juli. Vi ønsker ikke å ha reiserådet lenger enn nødvendig, men slik situasjonen er nå er det mest forutsigbart å planlegge Norgesferie i sommer, sier Søreide.

Helsemyndighetene anbefaler at antall utenlandsreiser, også blant personer som er fullvaksinert i Norge, holdes lavt fram til størstedelen av den voksne befolkningen har fått tilbud om vaksine. Utenriksdepartementet og helsemyndighetene kommer derfor tilbake med mer informasjon om reiserådet før 1. juli.  

– I månedsskiftet juni/juli vet vi mer om smittesituasjonen i Norge, kapasitet i helsevesenet og bruken av koronasertifikatet. Samtidig vil flere ha fått vaksine. Alt dette avgjør når vi kan begynne å reise utenlands igjen på en trygg måte, sier Søreide.

Avventer utviklingen

Når rådet mot unødvendige innlandsreiser nå oppheves, er det som musikk i ørene på bl.a. flyselskapene. Men SAS er forsiktig med å love økt rutetilbud med det første, følge pressesjef John Eckhoff:

– SAS flyr allerede på alle våre 17 destinasjoner i Norge og har opprettholdt rutetilbudet under hele pandemien. I tillegg har vi planlagt for og forventer en økning i takt med restriksjonene letter. De 15 siste månedene er det myndighetenes reiseråd og de ulike landenes reiserestriksjoner som i størst grad påvirker etterspørselen etter flybilletter. Dagens melding er selvsagt svært positiv for oss og vi er klare til å øke kapasiteten. Men vi må se an etterspørselen før vi iverksetter et betydelig taktskifte i oppskaleringen, sier Eckhoff til flysmart24.