Korona-sertifikatet fjerner ikke reise-restriksjonene

En foreløpig avtale om et vaksine-sertifikat i EU og Schengen er nå klar. Målet er å kunne ta sertifikatet i bruk innen 1. juli. Foto: Knut-Erik Mikalsen

I løpet av sommeren skal EU få et vaksine-sertifikat som er ment å gjøre reiser innen EU og Schengen enklere for de som er fullvaksinerte. Det betyr imidlertid ikke at Europa ligger åpen for alle som har to stikk i armen.

Sent torsdag kveld ble forhandlere fra EU enige om en foreløpig avtale for å innføre det mye omtalte korona-sertifikatet, som spesielt de landene som er mest avhengige av turistinntekter har ivret for – ikke minst Hellas og Spania.

Norge jobber for en sertifikatløsning som skal innfri det som ser ut til å bli EU-standarden.

Slik skal det fungere

Sertifikatet skal dokumentere egen vaksinestatus, og bekrefte om innehaveren er fullt vaksinert, har negativt testresultat eller har immunitet etter gjennomgått korona-sykdom. Sertifikatet skal gjelde i ett år, og være tilgjengelig både digitalt og i papirversjon.

«Turistlandene» hadde håpet at korona-sertifikatet skulle åpne opp for fri ferdsel og oppheve karantenekravene for alle fullt vaksinerte innen EU og Schengen. Slik skulle det åpnes opp for sommerens turiststrøm.

Det ville de 27 regjeringene ikke gå med på.

Kan begrense innreise

I avtalen som nå er klar går det nemlig frem at landene står fritt til selv å legge inn begrensninger for innreise i eget land og også innføre nasjonale karantenekrav. De må bare varsles 48 timer før de innføres. Dermed er det åpnet for store ulikheter mellom de ulike landene.

Sertifikatet, som ofte feilaktig omtales som vaksinepass, vil dermed ikke gi innehaveren noen generelle rettigheter til å bevege seg karantenefritt over grensene til de ulike EU-landene.

Landene blir imidlertid oppfordret til å unngå restriksjoner som ikke er nødvendige for å sikre folkehelsen.

Godtar negativ test

I pressemeldingen etter at avtalen ble klar torsdag kveld, blir begrensningene tydeliggjort. Det blir også presisert at det ikke skal være noen betingelse å ha dette sertifikatet for å kunne reise rundt i Europa i sommer:

– Sertifikatet vil ikke være et vilkår for å utøve retten til fri bevegelse og vil ikke bli vurdert som reisedokument, sier Europaparlamentet i pressemeldingen.

Som flysmart24 tidligere har skrevet har flere land allerede gjort det helt klart at utenlandske turister vil slippe inn i landene også uten sertifikatet.

Det vil fortsatt holde, som i dag, med en negativ korona-test, en PCR-test, eller bevis for at den enkelte har vært koronasyk og nå er frisk igjen. Disse reglene gjelder bl.a. Hellas og Kroatia.

Sikres mot forfalskninger

I pressemeldingen fra EU blir det understreket at avtalen som nå er inngått, også skal sikre at vaksinesertifikatene ikke kan forfalskes eller svindles med.

Det skal heller ikke være mulig å kopiere innholdet:

– Personopplysninger innhentet fra sertifikatene kan ikke lagres i destinasjonslandene, og det vil ikke være etablert noen sentral database på EU-nivå, heter det videre.