Feriefavoritten må åpne flere hoteller etter turist-rush

Hotellene på Mallorca åpner i større omfang enn ventet på grunn av økt tilstrømming av turister i sommer. Foto: Melia Hotels

Turistnæringen i flere land rundt Middelhavet må hasteåpne hoteller som følge av at fjerning av reiserestriksjoner gir økt tilstrømming. På Mallorca gjenåpnes nå hoteller på løpende bånd i juni for å ta unna for et sterkt økende antall turister fra det øvrige Europa senere i sommer.

Det er turister fra Sverige, Danmark og Tyskland som nå har fått anledning til å reise til Mallorca uten å måtte i karantene ved hjemkomst. Også Kanariøyene, Kreta og Rhodos har fått karantenefritak fra noen viktige markeder.

– Vi vil nok ikke se noen tilsvarende tilstrømming fra Norge før reiserådet er opphevet, sier kommersiell direktør i Finn Reise, Terje Berge, til flysmart24. Det advarer mot alle unødvendige reiser ut av landet.

Stappfulle fly

Forrige uke kunne derimot danskene reise fritt til Mallorca og Kanariøyene, og derfor har det gått flere flylaster med turister til disse øyene. Sverige har ikke hatt reiseråd til de aktuelle landene.

Både Danmark og Tyskland har regionale reiseråd, og kan derfor gjøre enkelte populære reisemål gule selv om landene som helhet ennå er røde.

På Mallorca fjernes stadig mer av nedstengingen, og restauranter og butikker har åpnet og skapt en mer normalitet. Søndag den 6. juni forsvinner bl.a. det nattlige portforbudet.

Nesten alt åpner

For turistnæringen på steder som er avhengig av inntektene fra besøkende, er den dype pessimismen fra tidligere i år i ferd med å forsvinne.

For bare noen dager siden kunne avisen Majorca Daily Bulletin fortelle at i juni kommer 95 prosent av hotellene til å være åpne på øyas hovedstad, takket være økt turistrykk fra Norden og Tyskland.

Når Storbritannia også opphever karantenekravet, som er ventet å skje med det første, er de to største og viktigste nasjonene åpne for Mallorca.

Åpner deler av hotellene

Javier Vich, som er president i Hotel Association ASPHAMA på Mallorca, sier at den økte aktiviteten i Palma kommer hele Mallorca til gode, og at det er viktig nå å sørge for at turiststrømmen fortsetter å øke.

På Kanariøyene er man også i ferd med å åpne rundt 80 prosent av hotellene, men her har bookingene ikke tatt av ennå.

Atlanterhavs-øyene er først og fremst et vinterreisemål. Når hotellene likevel har valgt å åpne, ofte bare noen få etasjer, er det for å være klar og dessuten gi de som tross alt besøker øyene akseptable valgmuligheter.

Må endre reiseråd

Fra Norge har salget av pakkereiser til de typiske Syden-destinasjonene vært begrenset så langt. I motsetning til Sverige og Danmark fraråder Norge alle unødvendige reiser til røde land, som Europa stort sett er.

Hos Finn Reise har man god oversikt over situasjonen, og kommersiell direktør Terje Berge sier til flysmart24 at det må endrede reiseråd til før salget tar av også her i landet.

– Det salget vi har nå er for reiser i høst og vinter, fra september og utover. Når reiserådet blir opphevet tror jeg at det er så mye oppdemmet reiselyst hos nordmenn at vi vil se at salget tar seg opp også her, sier Berge.