Vaksinerte kan reise rett inn – dette er kravene

Nye regler for å komme inn i Spania fra i dag av. Her fra Gran Canaria. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Flere land i Europa åpner nå sine grenser for folk som er ferdig vaksinert mot korona-viruset. Fra i dag av åpner Spania opp for reisende som er fullvaksinerte. Kravet om å fylle ut helsedokumentene for de som skal til landet blir imidlertid opprettholdt, enten man er fullvaksinert eller ikke.

Spanias Ambassade Turistavdeling har oversendt flysmart24 detaljene i innreisebetingelsene som gjelder fra i dag, mandag 7. juni, og gjelde alle over 6 år.

De nye reglene gjelder for alle nordmenn som er ferdig vaksinert, men ikke for de som bor i deler av landet der smitten er så lav at de er unntatt alle krav.

Dette er kravene

Det gjelder for tiden folk som bor i Nordland fylke, som kan spasere inn i Spania uten noen annen krav enn å levere de obligatoriske helseopplysningene på nett eller app.

Dette gjelder frem til midnatt 20. juni. Da kommer en ny liste, som vil gjelde for 14 dager.

Opplysningene alle andre trenger å gi, er de som kommer til å være en del av det kommende korona-sertifikatet, og som for nordmenn ligger lagret på helsenorge.no.

Det EU-tilpassede korona-sertifikatet kommer ikke i bruk hos oss før tidligst i juli. Inntil da er det en spesiell løsning for fullvaksinerte nordmenn.

Utskrift av korona-sertifikat

Adm. dir. i Spanias Ambassade Turistavdeling, Juan Francisco Cervero, opplyser til flysmart24 at et bevis for fullvaksinering vil være å ta en utskrift fra den personlige siden på helsenorge.no.

Der man vil finne en kolonne med «koronasertifikat», og han anbefaler nordmenn å ta en print av denne som automatisk skrives ut i norsk og engelsk versjon.

Den inneholder opplysninger om antall vaksinedoser, hvilken type vaksine som er brukt og også dato for når vaksine-dosene ble tatt.

Kun helsedokument

Ved å presentere denne for innreise til Spania og at den dokumenterer at innehaveren har tatt siste vaksinedose for minst 14 dager siden, er det kun helsedokumentet som er krav for disse reisende som trengs for å komme inn i landet uten å måtte vise negativ covid-19 testresultat.

Den er også mulig å bruke den digitale versjonen, men Cervero sier han anbefaler alle å printe ut en papirversjon, siden ordningen er ny.

Friske etter korona

– Etter hver er det bare en digital versjon som blir akseptert, sier han.

En annen gruppe som vil slippe fersk test-resultat for å slippe inn, er de som har gjennomgått korona-sykdom.

De vil også kunne skrive ut dokumentasjon for dette på helsenorge.no, under kolonnen «prøvesvar.»

Der vil det ligge en norsk/engelsk versjon som bekrefter at innehaveren har blitt frisk av korona-sykdommen senest for seks måneder siden.

Krav om test

Alle som ikke er fullvaksinert må, som før, levere en fersk negativ test som ikke kan være eldre enn 48 timer før man ankommer spansk grense.

De som ikke har blitt vaksinert og kan presentere et korona-sertifikat, kan nå nøye seg med å legge ved en antigen-test. Dette er en billigere variant enn de uttømmende PCR-testene.

Også den visuelle helsesjekken som spanske myndigheter gjennomfører på innreisende, vil fortsette. Det betyr at man må forberede seg på temperatur-sjekk, og en visuell observasjon for å plukke ut de som må inn til ekstra helsesjekk.