Økonomitopp: Folk vil bruke mye penger på feriereiser

Når pandemien er over blir det stinn brakke på flyplassene igjen, tror økonomitoppen Erik Bruce i Nordea. Foto: Avinor

Når korona-pandemien er over og det er trygt å reise ut av landet igjen kommer nordmenn til å kaste inn oppsparte penger til å handle billetter igjen – minst like mye som før krisen.

Det mener sjefstrateg Eric Bruce i Nordea, en av landets ledende økonomi-analytikere.

Økonomitoppen tror nordmenn flest ikke vil holde på pengene når feriemulighetene igjen måtte åpne seg:

Reise som før

– Nei, jeg tror at folk kommer til å bruke minst like mye som før pandemien når pandemifrykten er borte. Det gjelder også feriereiser, sier Bruce til flysmart24.

Buces vurdering er en god nyhet for spesielt den delen av reisebransjen som lever av å sende nordmenn til utlandet på ferieturer.

Mandag la Virke Reise frem en undersøkelse som viste at bare én av ti planlegger utenlandsferie denne sommeren. Den viste at selv om reiserådene skulle endre seg, blir folk flest i Norge denne sommerferien. Hvis reirådet blir opphevet øker andelen som vil ut av landet litt, men bare 22 prosent av de spurte.

–  Vi er bekymret for at sommersesongen allerede er spolert for de som lever av å selge utenlandsreiser, sier lederen for Virke Reise, Astrid Bergmål.

Tar litt tid

Reiserådet gjelder frem til 1. juli. Før dette må Utenriksdepartementet komme med en oppdatering i god tid før denne datoen:

– I månedsskiftet juni/juli vet vi mer om smittesituasjonen i Norge, kapasiteten i helsevesenet og bruken av koronasertifikatet. Samtidig vil flere ha fått vaksine. Alt dette avgjør når vi kan begynne å reise utenlands igjen på en trygg måte. Vi ønsker ikke å ha reiserådet lenger enn nødvendig, sier kommunikasjonsrådgiver Siri R. Svendsen i UD til flysmart24.

Har spart penger

Erik Bruce er siker på at det er lys i tunnelen. På litt lengre sikt tror han at nordmenn igjen vil bruke penger på reise, og at det vil skje så snart restriksjonene oppheves, og reisene oppleves som trygge.

– Forbrukerne har spart mye under pandemien, sier Bruce og mener at også ferieopplevelser er noe folk igjen vil bruke penger på.

Han sier at pengene ikke brenner i lommen folk, som også vil nedbetale gjeld og la penger stå på sparekontoen før de begynner å spise av dem til reiser, for eksempel.

Sensommer eller høst

Reisesalget til utlandet har ikke tatt av, selv etter synkende smittetall både her hjemme i Norge og på mange reisemål, i tillegg til at økende vaksinering har redusert faren for smitte.

«Forbrukerne har spart mye under pandemien»

Sjefstrateg Erik Bruce. Foto: Nordea

En analytiker på et annet felt, Hans Jørgen Elnæs som er ekspert på luftfart, sier at fly- og reiseselskapene i sin planlegging for sommeren har tatt høyde for at nordmenn flest vil feriere i eget land også denne sommeren:

– Reiseundersøkelser har over tid i år vist til at de aller fleste vil feriere i Norge denne sommeren. Det har flyselskapene fått med seg, samme med de strenge innreisebestemmelsene som regjeringen har fastsatt, sier Elnæs til flysmart24.

Kan øke på én betingelse

Derfor tror ikke Elnæs at det blir noen kapasitetsøkning av betydning på utenlandsruter til og fra Norge før tidligst utpå sensommer og tidlig høst.

– Men, om regjeringen «åpner slusene» for ut- og innreise til land i Europa, bør det forventes en oppskalering av flytilbudet. Svært mange flyselskap regner nøye på ruter og kapasitet, for å unngå i størst mulig utstrekning å fly med for få passasjerer som gir tapsbringende ruter, sier Elnæs.

Det kan tidligst komme når regjeringen kommer med en oppdatering av gjeldende reiseråd. De nåværende, som gjelder frem til 1. juli, advarer mot reiser i alle utland.