Bare vaksinerte får sitte inne på barer og restauranter

Myndighetene i Hellas anbefaler nå å bruke munnbind også utendørs på grunn av smitteoppblomstringen. Foto: Ving

Hellas tar nå nok et grep mot en økende korona-smitte. Fra i morgen av er det kun vaksinerte personer som får sitte innendørs på restauranter og kafeer. I tillegg holder regjeringen muligheten åpen for lokale nedstenginger hvis ikke smittekurven faller snart.

Landet er, som mange andre i Europa, rammet av en sterkt økende forekomst av den smittsomme delta-varianten, og som har tvunget regjeringen til å hente frem listen over tidligere smittevern-tiltak.

Foreløpig mener myndighetene at det ikke er nødvendig med de mest gjennomgripende tiltakene som delvis eller total nasjonale nedstenginger, men sier at det likevel må tas enkelte grep.

Statsministeren: – Bruk munnbind

Det kan derimot bli aktuelt med lokale nedstenginger.

Smittesituasjonen er illevarslende: Denne uken ble det registrert over 3 000 nye smittede på bare én dag (tirsdag), og det er det høyeste antallet siden mai.

Selv om bruk av munnbind utendørs ikke lenger er pålagt, oppfordres folk til likevel å bruke denne beskyttelsen når de er i nærkontakt med andre mennesker.

Noe som absolutt ikke er valgfritt, er at det fra fredag av gjelder helt spesielle regler for utesteder i landet.

Kun vaksinerte

Det er en omfattende liste over steder som nå omfattes av de nye reglene.

Fra fredag 16. juli til slutten av august vil bare vaksinerte mennesker være tillatt i innendørs områder i restauranter, kafeer, barer, klubber, teatre, kinoer og andre underholdningssteder.

– Det vil ikke være blandede rom for vaksinerte og ikke-vaksinerte borgere, sier landets statsminister Hellas’ statsminister Kyriakos Mitsotakis, i en uttalelse.

Kan bli rødt

Han vil likevel ikke overdramatisere situasjonen. I uttalelsen han har kommet med denne uken, oppfordrer han grekerne til å vaksinere seg:

– Hellas er ikke i fare, uvaksinerte grekere er det, sier statsministeren.

Landet risikerer imidlertid å gå fra grønt til rødt på smittekartet fra Folkehelseinstituttet denne uken.

Over grensen

Nye tall kommer fredag.

Med en økende smittegrad kan Hellas dermed vippe over den øvre grensen for grønne land – 75 smittede per 100 000 innbyggere.

Forrige uke lå landet så vidt under denne grensen, da på 71 smittede og med en klart voksende tendens.