Kansellerer alle turer – turistene forlater nå feriestedene

Britiske turister forlater Mallorca for å unngå karantene, mens nederlenderne kansellerer sine reiser til Mallorca. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Situasjonen endrer seg nå raskt fra ille til verre for de mest populære feriemålene i Spania. Smitteøkningen i landet får nå de første turister til å forlate feriestedene og dra hjem.

På Mallorca meldes det at kan nå kan komme nye innstrammings-tiltak.

Den nederlandske delen av reisekonsernet TUI har besluttet å kansellere alle reiser til Mallorca og de andre baleariske øyene. Tusenvis av turister ferierer for tiden på øyene.

I tillegg har Storbritannia sent onsdag kveld bestemt at alle som ikke er fullvaksinerte må i karantene ved hjemkomst, melder den spanske avisen Ultima Hora.

Kan bli verre

Fredag morgen skriver avisen at regjeringen på øyene forbereder å sette i verk nye smitteverntiltak. Torsdag var antall smittede oppe i 795 nye, og det er stort sett unge som nå er mest utsatt.

Det er ikke bare TUI i Nederland som har måttet avlyse Mallorca-turer i sommer.

Det har TUI i Norge også måttet gjøre, og sier at smittesituasjonen har gjort salget vanskelig:

– Ja, vi har dessverre måttet kansellere reisene til Mallorca. Etterspørselen var ikke der vi hadde håpet, så vi har utsatt oppstart. Det er vanskelig å spekulere i hvorfor, men smittesituasjonen hjelper jo ikke. Derimot ser vi at Spania selger veldig bra til vinteren, og de aller fleste regner nok med å være fullvaksinerte innen den tid, sier kommunikasjonssjef Nora Aspengren til flysmart24 fredag.

Ikke bare Mallorca

Hotelleierne på øyene regner med en ras av avbestillinger de nærmeste dagene på grunn av den nye situasjonen.

Nederlandske TUI kansellerer allerede fra fredag av, fordi myndighetene advarer de som ikke har blitt vaksinert mot å reise til de fleste av de mest etterspurte ferieøyene i Spania. Varslet varer i første omgang til 2. august.

«Etterspørselen var ikke der vi hadde håpet»

Nora Aspengren. Foto: TUI

Det gjelder bl.a. Mallorca, Ibiza, Menorca og Formentera på Balearene og Gran Canaria, Tenerife, Lanzarote, Fuerteventura og La Palma på Kanariøyene.

Norge advarer

Storbritannias beslutning om å kreve karantene for de ikke-vaksinerte som kommer hjem etter klokken 04.00 natt til mandag, har skapt enorm etterspørsel etter flytransport. I tillegg må de gjennom kostbare PCR-tester.

Det har gjort at briter nå forlater ferieøya. Den britiske avisen The Independent melder at Ryanair har økt prisene raskt og kraftig. Prisene har blitt ni ganger så høye som de var før karantene-beslutningen ble kjent.

Som omtalt i flysmart24 har Norge reiseråd både for land og en del av de mest aktuelle ferieøyene. På FHIs smittekart over Europa er både Spania som land og de populære ferieøyene allerede røde.

Mallorca endret farge fra oransje til rødt så sent som sist mandag. Alle som ikke har korona-sertifikat må gjennomføre karantene ved hjemkomst.

Spania som land har også fått en klart forverret situasjon. Fra litt over 200 smittede per 100 000 innbyggere forrige uke, har landet nå 377 smittede. Det er blant de verste i Europa, kun bak Kypros.

Flere land har kommet

Nye råd kom i dag, fredag, og har virkning fra mandag.

Det er ikke bare Spania som sliter med smitteøkning i disse dager, som flysmart24 har skrevet om.

Tre andre ferieland, som i dag begge er grønne, har nå fått karantenekrav. Det betyr at de går fra grønt til oransje, og dermed kreve karantene ved hjemkomst for de som ikke er fullvaksinert.

Det gjelder Hellas, som er svært populært feriemål fra Norge i år – nettopp på grunn av lav smitte.

Dessuten også Frankrike og Malta, som fra mandag begge er land som krever innreisekarantene for de som ikke er fullvaksinerte fra mandag av.