Flyplass-området har blitt en skikkelig selfie-favoritt

Skiltet som møter folk som ankommer Bergen Lufthavn har blitt populært som selfie-objekt. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Mange har nok stusset over det merkelige skiltet som åpenbarer seg når man ankommer Bergen Lufthavn. De enorme bokstavene med spørsmålstegnet har imidlertid blitt en skikkelig selfie-favoritt blant besøkende.

Bokstavene kom opp for noen år siden i forbindelse med at Flesland fikk nye terminalbygg i midten av august 2017, og stor oppmerksomhet fra dag én.

Det var etter stor festivitas og åpning med statsminister Erna Solberg. Men spørsmålene haglet om de store bokstavene på fjellveggen. Hvorfor spørsmålstegn? Hadde man ikke kommet til Bergen, eller?

Mange spør ennå

I dag er det litt annerledes:

– Vi får naturligvis ikke så mange spørsmål om Bergen? som vi gjorde i starten. Det kommer likevel spørsmål om betydningen i ny og ne. Nå opplever vi at installasjonen har blitt et landemerke og noe som besøkende i Bergen liker å ta bilde av og dele i sosiale medier når de lander hos oss, forteller markeds- og kommunikasjonssjef ved Bergen Lufthavn, Cathrine Fuglesang Framholt, til flysmart24.

De er godt synlig, uansett årstid. Når det er mørkt lyses de opp av neonlys.

Forklaringen om det merkelige ankomst-skiltet er enkel.

Er ikke det folk tror

Den er rett og slett at det ikke er et informasjonstiltak om at man nå har ankommet Flesland og flyplassen ved Bergen. Det er et kunstverk, laget av islendingen Ragnar Kjartansson.

– Han var opptatt av at folk må legge sine egne forventninger og bruke sin egen fantasi og tolkning når de ser verket. Enten du kommer hjem til Bergen er turist eller på jobbreise og så videre, må man bruke sine egne følelser for hva Bergen betyr for deg. Vi synes det er gøy at Bergen? får såpass mye oppmerksomhet og at folk liker det. Og hater det. God kunst skal engasjere, mener Framholdt.

Første gang

Det er enorme dimensjoner over Bergen? Hver bokstav er 5,5 meter høy, og veier 2- 2,5 tonn. Kjartansson selv sa i forbindelse med ferdigstillelsen at det var hans aller første flyplass-verk.

At det ble akkurat Bergen, var ikke tilfeldig, kunne den islandske kunstneren fortelle:

– Bergen er et magisk sted for meg, fordi det var her jeg som ung kunstner for første gang hadde utstilling utenfor Island. Alle kan legge det de vil i spørsmålstegnet, og det finnes ingen feil svar, forklarte han.