Redd for å bli smittet på ferieturen til utlandet

Nordmenn vil reise til utlandet igjen på ferie, men er redd for å bli smittet. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Mange nordmenn er redde for å bli smittet hvis de reiser til utlandet på ferie. Dette viser en fersk undersøkelse som Frende Forsikring har gjennomført.

En av tre svarer at de er mest redd for å bli smittet på ferie i utlandet. Det er bare smitte på restaurant eller annet utested som folk frykter mer enn utenlandssmitten.

Skadesjefen på reise i Frende Forsikring, Petter Lassen, mener det er overraskende resultat.

Vil vite om hjelp

– Ja, det er litt overraskende. Det gjenspeiler gjerne at de fleste holder seg i Norge i sommer. Vi merker imidlertid at interessen for utenlandsferier øker nå, sier Lassen.

Det på bakgrunn av salg av stadig flere nye reiseforsikringer, og at det er mange som ringer og spør om dekningen på en forsikring de allerede har.

– Mange kunder kontakter oss også for å spørre om hvor de kan reise og hva de kan få hjelp med hvis noe skulle skje. Vi ser at salget av nye reiseforsikringer øker fra samme tid i fjor, sier Lassen.

Mye smitte i Europa

Det er ikke rart at mange frykter smitte i utlandet. Som flysmart24 har skrevet ved en rekke anledninger, øker nå smitten eksplosivt i flere av de populære ferielandene langs Middelhavet.

Aller verst er situasjonen i Spania, der smitteomfanget øker dramatisk både på ferieøyene og på fastlandet. Spania har vært ille ute og farget rødt på Folkehelseinstituttets smittekart så å si hele tiden siden pandemien brøt ut i mars i fjor.

Også et land som Hellas sliter nå med en økende smitte av delta-varianten. Det samme gjør Frankrike og Portugal – to land som alle nå er oransje eller røde og som krever karantene ved hjemreise.

Her er vi redde for smitte

Den ferske Frendeundersøkelsen, som er utført av Norstat, visert også at en av tre sier at de ikke er redd for å bli smittet i sommer.

Ved siden av frykt for smitte på restaurant og andre utsteder, samt på reise i utlandet, oppgir de spurte at frykten også knytter seg til opphold på teater, kino, opphold på jobb, på ferie i Norge og på treningssenter.

Mens 31 prosent oppgir at de frykter smitte på utenlandsferie, oppgir bare 15 prosent at de frykter det samme på ferietur i Norge.

Ber folk ta smittevern på alvor

Lassen sier at han håper alle nordmenn tar oppfordringen om å ta smittevernet på alvor også i ferien, enten de reiser til utlandet eller blir i Norge i ferien.

– Ja, jeg håper folk tar med seg de gode rutinene inn i ferien, slik at vi kan leve som normalt når vi tar fatt på høsten. Hvis alle er flinke med smittevern i sommer kan vi komme inn i høsten med gode tall. Det er viktig å huske på de gode rutinene også i friukene. Sammen med vaksineringen er det gode regler og rutiner over hele landet som gjør at vi har klart oss såpass godt nå, sier Lassen.