Gir blaffen – reiser hjem selv om de vet at de er smittet

Spania er inne i sin femte smittebølge, og har fått forverrede smittetall de seneste ukene. Foto: Knut-Erik Mikalsen

De som har reist til utlandet på ferie og opplever at de blir smittet under oppholdet, skal isolere seg for å hindre at de tar med smitten hjem. Dette er det mange dansker som gir blaffen i. De reiser hjem med smitte i kroppen og kan derfor også smitte sine medreisende.

De fleste som blir oppdaget etter å ha pådratt seg smitte på ferie, oppgir at de har vært i Spania, melder dansk TV2.

Direktør for smittevern i det norske Folkehelseinstituttet, Frode Forland, sier at nordmenn som blir smittet under opphold i utlandet ikke må reise hjem, men må isolere seg der de er.

– Folk må ikke tulle med smittevernet. Nå er det mange ute på reise, og det er viktig at de følger de retningslinjene som fins ved retur til Norge, sier Forland til flysmart24.

Drar likevel

Spanske regler tilsier at de som blir smittet i landet skal gjennomføre karantene for å unngå å spre smitten. Dette har mange dansker sett helt bort fra. De setter seg på flyet hjem, vel vitende om at de kan smitte andre både under turen og ved hjemkomst.

Kanalen har snakket med en av turguidene på Costa del Sol som forteller dette om hva som ofte skjer når noen av hennes kunder oppdager at de har blitt korona-smittet under oppholdet.

– De tenker at de skal måtte bli alene her i 11 dager, og det betyr at de må betale for et hotellrom og kjøpe en ny flybillett. Så flyr de hjem. For ingen merker det før de er i Danmark. Jeg vet at noen har gjort det. Det er utbredt. Og det er ikke greit, sier Lonnie Christiansen til kanalen.

Utenlands smitte

Danskens parallell til vårt Folkehelseinstitutt, Statens Serum Institut (SSI), karakteriserer de aktuelle danskers oppførsel som uetisk. De anslår at hver femte smittede i Danmark har fått smitten mens de har oppholdt seg i utlandet. Dette tallet har økt den siste tiden, slik som i Norge.

Forland i Folkehelseinstituttet er ening med sin danske kollega at det å reise hjem hvis man vet at man er covid-19 smittet, er uetisk.

Han sier at han ikke kjenner til tilfeller der nordmenn har reist hjem fra opphold i utlandet, selv om de har vært klar over at de har blitt smittet og skulle ha vært i isolasjon der de er.

Han sier at positive smitte-tilfeller normalt vil bli avdekket gjennom test ved ankomst Norge.

Avsluttet karantene – smittet mange

– Det ferskeste eksemplet på at importsmitte kan få store konsekvenser er smitteutbruddet vi hadde i Færder tidlig i juni, der en person hadde brutt karantene-bestemmelsene og slik forårsaket et massivt utbrudd med flere titalls nye smittede som resultat, sier Forland til flysmart24.

Han sier at de nordmenn som oppholder seg i utlandet og som får en mistanke om at de har blitt smittet under oppholdet, må forholde seg til korona-reglene i det landet de oppholder seg i.

Klar melding

– Som regel dreier dette seg om å isolere seg for å unngå videre smitte. Man skal absolutt ikke legge ut på hjemreise under slike omstendigheter. Jeg er enig i at det vil være en uetisk opptreden, mener Forland.

Han er klar i meldingen om faren for ytterligere smitte nå som delta-varianten er på sterk fremmarsj over hele Europa:

– Folk som kommer fra røde og mørkerøde land må i karantene, henholdsvis hjemmekarantene og på hotell. Det er bare de som kommer fra grønne land eller har korona-sertifikat, som slipper dette, sier Forland.