Ny undersøkelse: Turistene kommer for å drikke alkohol

Partystedet Magaluf på Mallorca samler normalt unge fra hele Europa som kommer for å feste, døgnet rundt. Foto: Shutterstock

Den er normalt den mest populære ferieøya for nordmenn i Middelhavet, og tiltrekker seg spesielt mange barnefamilier i sommersesongen.

Nå har en ny undersøkelse vakt oppsikt på Mallorca, og det på grunn av alkohol.

Undersøkelsen er laget av det velrennomerte spanske forskningsinstituttet Fundació Gadeso. Her har øyenes egen befolkning blitt spurt om hvordan de ser på turistene som velger å komme til de baleariske øyene.

Hele 39 prosent, fire av ti, mener at utlendingene besøker de kjente turistøya for å drikke seg fulle på billig alkohol.

De verste stedene

Ingen andre øyer oppnår en like høy score som Mallorca på dette spørsmålet.

Det er 10 prosent høyere enn det som befolkningen på naboøya, Ibiza, svarer. Ibiza er den virkelig partyøya i dette havområdet, under normale omstendigheter.

I en omtale av undersøkelsen trekkes den beryktede partybyen Magaluf og et område utenfor hovedstaden Palma, Playa de Palma, frem.

Dette er de stedene som tiltrekker seg folk som kommer til øya for å feste og nyte billig alkohol.

«Fordi det er billig»

Folk på balearene svarer i undersøkelsen at de er klar på at turismen skaper arbeid for innbyggerne, og at denne næringen i så måte er svært viktig. Øyene er helt avhengig av turistene.

De peker imidlertid også på overturismen: Den førte før pandemien til at det var en stor og voksende motstand mot turismen. Den var ikke bare verbal, men gjorde seg utslag i direkte fysiske anslag mot turistene.

Dette, innrømmer instituttet, er et kontroversielt tema. Store deler av turistindustrien er avhengige av store turistvolumer.

Instituttet peker selv på tyske og britiske turister som de som har skapt de største avisoverskriftene. Det på grunn av deres uhemmede oppførsel og spesielt i de beryktede partyområdene.

Mange unge turister har omkommet etter hopping ned i svømmebassenget fra balkonger eller hotellfasader, som regel i sterk ruspåvirket tilstand.

Voksende motstand

At det nettopp er tyske og britiske besøkende som trekkes frem, er ikke tilfeldig. Dette er de to gruppene som utgjør den klart største delen av de som besøker både Mallorca og de øvrige øyene i Balearene.

Flysmart24 har gjennom en rekke artikler fortalt om den utagerende festingen som mange turister står for på Mallorca, og den voksende motstanden mot masseturismen.

I undersøkelsen svarer 14 prosent at de mener den voldsomme turistflommen bidrar til å skape et dårlig bilde av turistene blant de fastboende.

Vi har fortalt om at det nå tas politisk initiativ til å bremse den verste formen for masseturismen på øya, i et forsøk på å finne frem til en ny forretningsmodell.

Bransjen støtter

Også bransjen selv er oppgitt over situasjonen og vil ha forandringer.

Administrerende direktør i interesseorganisasjonen Palma Beach på Mallorca, Juan Miguel Ferrer, har tidligere uttalt at øya ikke lenger  må akseptere turister som kommer til øya bare for å velte seg i billig alkohol.

Mange av disse viser det han omtaler om «usivilisert oppførsel» og som etterlater seg et berg av søppel og lite inntekter.

Han mener øya igjen må bli et feriested for familier, og for folk som har interesse for øyas mattradisjoner, kulturliv, shoppingtilbud og gode ferieopplevelser.