Flyansatte blir spyttet på og forfulgt etter jobb

Mange flyansatte i USA opplever fysiske angrep og grov sjikane fra reisende, forteller ny rapport. Illustrasjonsfoto: Stephen M. Keller/Southwest Airlines

Arbeidsforholdene for de ansatte på flyene i USA går fra ille til verre. En fersk undersøkelse blant de kabinansatte forteller om passasjerer som går fysiske angrep på dem og utsetter dem for grov sjikane.

Nå ber de om at bråkmakerne blir straffeforfulgt.

Det norske Luftfartstilsynet melder om episoder også på norske fly, men ikke så grove hendelser som det er snakk om i USA.

Det er de kabinansattes fagforening i USA, The Association of Flight Attendants, som står bak undersøkelsen.

Den er meget avslørende og forteller at 85 prosent av de ansatte oppgir at de har opplever trusler og sjikane det første halvår av 2021.

«Overgrep ute av kontroll»

– Denne undersøkelsen bekrefter det vi alle vet. Verbale og fysiske overgrep fra en liten gruppe passasjerer er helt ute av kontroll, og setter andre passasjerer og flybesetning i fare, sier presidenten i forbundet, Sara Nelson, til egen pressetjeneste.

Undersøkelsen er gjort blant 5 000 ansatte, Etter pandemi-utbruddet har det, som flysmart24 har skrevet om tidligere, skjedd en eksplosjon i antall tilfeller av urolige passasjerer, som flybransjen omtaler slike saker som.

Flyansatte har fortalt at de rett og slett gruer seg til å gå på jobb.

Munnbind-motstandere

Episodene er som regel knyttet til reisende som nekter å bruke munnbind, og som ikke sjelden viser seg å tilhøre den store gruppen av sterkt konservative republikanere og vaksinemotstandere.

De mener at farene med viruspandemien er overdrevet, og nekter å forholde seg til smittevern. I tillegg er alkoholbruk også en forklaring.

Det som kommer frem i den nye undersøkelsen, er en konkret oversikt over hvilke type uroligheter som forekommer.

Roper og banner

Det er ikke småtterier.

De flyansatte har fortalt at de ikke sjelden blir utsatt for grove verbale utbrudd, og angrep fra passasjerer som roper og banner og fordi de er mot påbudet om å måtte bruke munnbind under flyreisen.

Angrepene er ikke sjelden rasistiske, sexistiske og homofobiske tilrop.

De blir utsatt for dytting, folk som sparker i setene og passasjerer som kaster søppel på flybesetningen. De griser ned toalettene, og de stanser ikke fornærmelsene når flyet har landet.

Forfølger dem på flyplassen

Da har flere opplevd at passasjerene har passet dem opp ved utgangen, og fortsatt angrepene gjennom flyplassen ved å rope og trakassere dem når de går fra flyet.

Nå ber forbundet om at det blir reagert hardere enn enn at de får bøter, og at de blir svartelistet for en periode.

Det mener det er på tide at bråkmakerne nå bør bli straffeforfulgt rettslig. Dette for å sette ned foten for denne type oppførsel.

Hendelser på norske fly

Nanna Hermann Vik, flyoperativ inspektør i Luftfartstilsynet, sier til flysmart24 at det også kommer inn en del rapporter om uro på norske fly forårsaket av uregjerlige passasjerer:

– I all hovedsak er det verbal uro – kjefting og krangling angående bruk og ikke bruk av munnbind, andre som ikke overholder smittevern, mangel på forventet service og noe alkohol og rus. Det er også rapporter på passasjerer som ikke vil innrette seg etter pålegg og rutiner om bord, sier Vik.

Det er ikke meldt om spytting eller andre fysiske hendelser i Norge i 2021.

– Nå er ikke mengden passasjerer oppe på normalnivå ennå. Det er også en del ruter som ikke går og en del endringer i ruteplan og noen kan bli irritert over slike hendelser, sier Vik.

Oversendt FBI

Presidenten i det amerikanske fagforbundet, Sara Nelson mener at det som foregår er brudd på føderale lover:

– Dette er ikke en «ny normal» vi er villige til å akseptere, sier hun og mener at myndigheter, flyselskaper, flyplasser og andre instanser sammen kan iverksette tiltak for å trygge ansatte og andre reisende.

Forbundet har derfor sendt hele rapporten til det amerikanske luftfartstilsynet FAA, til Samferdselsdepartementet og FBI «som et bidrag til å identifisere problemene og fagforeningens foreslåtte tiltak,» som forbundet skriver.