USA snur – vaksinerte får slippe inn fra 8. november

Nordmenn og andre fra Europa, som er fullvaksinert, slipper trolig inn i USA fra november. Foto: Ving

Vaksinerte passasjerer vil kunne reise til USA fra EU og Storbritannia fra 8. november og utover, opplyser Biden-administrasjonen fredag.

OPPDATERT FREDAG 15. OKTOBER

Det hvite hus har kunngjort en ny reisepolitikk som markerer slutten på det 18 måneder lange innreiseforbudet, pålagt av tidligere president Donald Trump.

Beslutningen er en stor lettelse for norsk og europeisk reiseindustri, og skal ifølge en kunngjøring som Det hvits hus kom med fredag 15. oktober.

Fullt vaksinerte

Den åpner dørene til et av de største reisemarkedene vi har.

Den nye praksisen vil bety at fullt vaksinerte passasjerer vil kunne reise når forbudet er opphevet i løpet av uker.

Det blir ikke krav om karantene for de vaksinerte reisende, men man må legge fram en negativ test tatt høyst tre dager før avreise.

Centers for Disease and Control and Prevention er også pålagt å lage en kontaktsporingsordning der flyselskapene samler inn informasjon om reisende på vei til USA, og at flyselskapene må holde denne informasjonen i 30 dager.

Flyselskap venter

Uansett er åpningen godt nytt for mange innen reisebransjen, som har etterlyst en slik åpning i flere måneder nå.

Flyselskapet SAS har ikke minst håpet på et reise-gjennombrudd, for å få full utnyttelse av den kapasiteten som selskapet har operert med i lang tid nå mellom Skandinavia og USA.

– Det er svært god melding for SAS og ikke minst gledelig for de mange av kundene våre som endelig kan besøke venner og familie, kollegaer og kunder. Vi flyr allerede 50 avganger ukentlig fra Skandinavia til USA, men vil fortløpende vurdere både frekvensøkning og nye destinasjoner basert på den kommende etterspørselen. Per nå er det svært god tilgjengelighet på seter til USA, sier pressesjef John Eckhoff i SAS til flysmart24.

Utsatt

I mangel av reise-åpning, har selskapet flydd til ulike steder i USA med få reisende, men med mye frakt. Det er fakten som har finansiert deler av operasjonene.

Også det nystartede norske flyselskapet Norse Atlantic Airways, med finansmannen Bjørn Tore Larsen i spissen og med Norwegian-gründer Bjørn Kjos som en av investorene, har ventet på en slik åpning.

Selskapet hadde egentlig plan om å starte sine USA-ruter fra Europa, bl.a. fra Oslo, rundt nyttår. Nå har det blitt utsatt til «i løpet av første eller andre kvartal.»

Innreise-forbudet for europeere har irritert mange land, siden EU for lenge siden åpnet for at vaksinerte amerikanere kunne slippe inn i EU.

Biden har, som flysmart24 har meldt tidligere, lovet å revurdere denne beslutningen. Det gjorde han, men det endte bare med at forbudet mot innreise ble opprettholdt.