Fryktet timer i kø – slapp inn i USA på 5 minutter

Terje Berge og gruppen av norske reiselivsfolk opplevde en overraskende enkel innreise til USA. Foto: Privat

Da Terje Berge og en gruppe profesjonelle norske reiselivsfolk skulle reise fra Oslo til Las Vegas hadde de haugevis med covid-19 dokumentasjon med seg. Det kunne de ha spart seg.

Alt amerikanske grensemyndigheter var interessert i, var å se passene deres.

Nå har erfaringene blitt det store samtaleemnet blant de norske deltakerne. De var forberedt på å måtte bruke timer på å komme seg gjennom innreiseprosedyrene.

Det kunne ikke vært mer feil. Etter fem minutter var de gjennom immigrasjonen, og kunne påbegynne den videre reisen på USA-oppholdet.

Dokumentene klare

– Vi er veldig overrasket, alle sammen. Alle har vi hørt og lest om hvor vanskelig det er å reise i Europa, og enda verre når man skal over kontinentene. Vi var derfor forberedt på å nærmest stå skolerett foran amerikanske grensevakter. Vi var innstilt på at de ville kreve nødvendig covid-19 dokumentasjon i form av vaksine-sertifikater, negative tester og visumsjekk. Ikke på noe tidspunkt ble vi sjekket, forteller Berge til flysmart24.

Han er kommersiell direktør i Finn Reise.

Han er i Las Vegas sammen med en større gruppe norske reiselivsfolk. En stor messe, IPW i regi av U.S. Travel Association, skal gjøre reiselivet både i USA og Europa klar når pandemien en gang er over.

Tillatelse, men ingen garanti

De reiste over Atlanteren i to grupper i helgen. Berges gruppe reiste via Reykjavik og videre til Denver med Icelandair, for deretter å reise videre til Las Vegas med United Airlines.

Den andre gruppen reiste via Los Angeles. De hadde det like enkelt å komme seg inn og videre i USA med fly på.

– Ikke noe sted på innlandsreisen i USA ble vi sjekket, forteller Berge.

Gruppen hadde på forhånd fått en generell tillatelse til å reise inn i USA. Dette fordi de skulle på den store konferansen i Nevada.

– Den var imidlertid ingen garanti for at vi kunne slippe inn, ble vi advart. Likevel dro vi av gårde. Vi hadde samlet alt av nødvendige dokumenter om hva vi skulle, at vi både var fullvaksinerte og hadde tatt nødvendig korona-test som ikke var eldre enn tre dager, forteller Berge.

Innreisekontroll

Da de kom til Denver hadde de derfor regnet med å måtte legge frem alle papirene sine. Reisefølget var da forberedt på å møte en meget streng innreisekontroll.

– Det skjedde ikke. Alt immigrasjonen var interessert i var å se passene våre. Så spaserte vi inn og det hele tok ikke mer enn 5 minutter, forteller Berge.

Heller ikke da de reiste videre og kom til bestemmelsesstedet Las Vegas ble de sjekket. Også der var de ute på gaten etter bare noen få minutter.

En vekker

– Tatt i betraktning at vi er profesjonelle reiselivsfolk, som har som jobb å være oppdatert på hvilke regler som til enhver tid gjelder på reise, har det vært en vekker å oppleve møtet med USA immigrasjon, sier Berge.

Han mener deres opplevelse viser at det ikke alltid er samsvar mellom det som blir laget av regler og slik de blir praktisert.

– Dette viser at folk ikke skal frykte så store problemer når de nå skal legge ut på reise igjen, verken i Europa eller til USA. Vi skal reise hjem igjen via Island og regner heller ikke da med at det skal bli noen problemer. Vi må imidlertid ta en ny test i USA ellers kommer vi ikke inn til Island, sier Berge.