Drama om bord da kvinne fødte i 30 000 fots høyde

Mannskapet på Turkish Airlines-flyet med den nyfødte gutte-babyen. Foto: Turkish Airlines

Flyturen fra Istanbul til Chicago denne uken ble alt annet enn en rutineflight. Turkish Airlines-flyet hadde kommet flere timer av gårde fra Istanbul da et drama oppsto – en av passasjerene fødte en baby i 30 000 fots høyde.

Ingen var klar over at kvinnen, som er fra Marokko, var høygravid da hun gikk på flyet. Hun hadde skjult sin graviditet overfor selskapet.

Det var da flyet befant seg over Danmark at alarmen gikk:

«Er det en lege om bord?»

Da ble resten av flyet klar over at noe alvorlig var på gang. Over høyttaleranlegget ble det nemlig ropt om det var en lege om bord, skriver reisebladet Travel & Leisure.

Det var det. Også denne gangen.

Dr. Feridun Kubilay befant seg tilfeldigvis på flyet, og ga seg til kjenne overfor mannskapet.

Han jobber som nevrokirurg, og ble opprørt over at selskapet hadde latt den høygravide kvinnen være med. Kvinnen hadde imidlertid kledt seg slik at hun skjulte det faktum at hun snart skulle ha barn. Hun reiste sammen med sin mann.

Til tross for at han ikke hadde vært borti en barnefødsel på over 40 år, omtaler Turkish Airlines det som avgjørende for et lykkelig resultat at Kubilay grep inn.

Vurderte å gå ned i København

Kvinnen fødte en gutt, som har fått navnet Mehdi, og mannskapet om bord på flyet var med som assistenter.

Kapteinen tilbød seg å ta flyet ned i København slik at kvinnen kunne bli tatt under medisinsk behandling på bakken. Men like etterpå var fødselen over, og Kubilay vurderte det slik at de bare kunne fortsette på sin 11 timers flyving til USA.

Dr. Kubilay skulle egentlig ikke ha vært om bord på det aktuelle flyet. Han er amerikansk statsborger, og hadde utsatt sin reise hjem til USA.

– Jeg vet ikke hva som hadde skjedd med kvinnen om ikke jeg hadde vært om bord, sa Kubilay etterpå.

PS: Nå pågår det er debatt om hvilken nasjonalitet gutten vil få. Tyrkisk siden flyet var fra Turkish Airlines, amerikansk siden flyet landet i Chicago, eller dansk siden fødselen skjedde over Danmark?