Intens bonuspoeng-jakt i gang – nå skal gullkortet sikres

Tore Dyrseth har samlet bonuspoeng hos SAS i mange år og har diamant-kort i selskapet. Her om bord på SAS' nye langdistansefly, Airbus A350. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Denne helgen har startskuddet gått for det største bonuspoeng-racet hos SAS på flere år. Det betyr at mange reiser rundt på SAS-fly uten egentlig å skulle noe sted. De skal samle så mange bonuspoeng at de oppgår gull- eller diamantkort hos selskapet.

I og med at reiserestriksjonene nå faller mange steder etter pandemien, åpner det seg nå nye muligheter for «mileage run», som de innvidde kaller aktiviteten.

Da velger man reiser som gir flest mulig poeng til lavest mulig pris, ofte helt uten hensyn til hvor flyene går.

De reiser uten at det er oppholdet på reisemålet som lokker. Noen snur nærmest på flyplassen og reiser hjem igjen.

Edle bonuskort i premie

– Jeg har selv booket nok til nytt år med diamant-kort og vel så det. Her blir det full trøkk, forteller Tore Dyrseth til flysmart24.

Han har hatt diamantkort i mange år, og skal ut på flytur for å sikre det også for et år til:

– Foreløpig har jeg bestilt en tur til Gran Canaria neste lørdag og til Miami fra 2. til 5. desember. Blir nok en Europa-tur i november og noe gøy i januar også, forteller han.

Det som har utløst den nye og heftige jakten på bonuspoeng er en kampanje som SAS satte i gang fredag. Den varer ut januar måned.

Der får de som reiser med SAS frem til slutten av januar, fire ganger verdien av alle reisene sine. Det betyr at en reise som gir 1 000 poeng hver vei, plutselig gir 4 000 poeng per strekning.

Kortere vei til gull og diamant

Dermed er det kortere vei til å ha opptjent nok bonuspoeng til å nå målet om å skaffe seg høyeste status i SAS Euro Bonus. Med det også tilgang til en rekke fordeler både for seg selv og sin familie.

Det betyr fri inngang på alle flyplasslounger i alliansen verden over, gratis tilgang til fast track på flyplassene og en rekke andre fordeler som er knyttet til det å ha kort i edle valører.

De som jakter på bonuspoeng, lar ikke muligheten til å oppnå fire ganger statuspoeng gå fra seg:

Titusener av bonuspoeng som renner inn på konto, som sikrer dem et gull- eller diamantkort hos SAS og Star Alliance.

Mange legger planer

En av de som er med på bonuspoeng-jakten er Dyrseth.

Han er i tillegg en av de ansvarlige bak et nettforum for bonusjegere, Insideflyer.no.

Han bekrefter at det er høyt trykk rundt billettbestillinger hos SAS etter at kampanjen ble kjørt i gang fra 1. oktober:

– Ja, jeg ser mye trafikk på forumet vårt nå og mange legger planer for turer. Så dette kommer til å generere mye trafikk hos SAS. Det vil igjen gi mange nye sølv, gull og diamantmedlemmer, sier Dyrseth.

Han bruker kampanjen selv til å skaffe seg nok poeng til å opprettholde sin status som diamant-medlem:

– Gull- og diamantkort gir jo mange fordeler. Jeg har hatt diamant-status siden nivået ble laget. Fordelene som er viktigst for meg er alltid tilgang til Star Alliance-lounge uansett billettklasse, alltid gratis setereservasjon, alltid fast track, aldri noe tull med ombooking ved forsinkelser og kanselleringer, sier han.

Helgetur til Los Angeles

Dyrseth og de andre som driver jakten på bonuspoeng har ofte blitt skyteskive som miljøsvin.

Han forsikrer at han kompenserer sine reiser med klimakvoter, og ellers sørger for å ta nødvendige miljøhensyn i hverdagen med kildesortering, og at mange også kjører elbil.

På forumet er diskusjonen frisk om hvilke alternativer som gir mest poeng, og som blir mulig å gjennomføre etter hvert som restriksjonene blir borte – bl.a. i USA. Der åpner man for fullvaksinerte europeere fra november.

En av deltakerne forslår en tur fra Oslo til Washington lørdag og retur søndag, som skal gi god poengfangst. En annen går for tur til Los Angeles via København, som gir god poeng-uttelling.

En annen igjen forslår en tur fra Oslo, via Stockholm og København til Gdansk på Plus og med en mellomlanding på tilbaketuren, som vil gi 26 000 poeng – over halvveis til gullstatus for under 3 000 kroner.

Innenlands ser en tur fra Oslo, via Trondheim til Tromsø, ut til å være an rute som gir riktig mange poeng.

Ikke alle jubler

De som allerede har gull- eller diamantstatus, gir på forumet uttrykk for at de ikke er bare glade for at mange nå skla skaffe seg edlere bonuskort.

Dette, mener de, er ikke bare greit fordi loungene kommer til å bli fylt opp av flere med status.

For å oppnå gullstatus må man i løpet av et år samle opp minst 45 000 grunnpoeng, eller ha foretatt minst 45 enkeltreiser med SAS eller Widerøe. Diamant-status krever 90 000 grunnpoeng, eller 90 enkeltreiser.

Muligheten for å opptjene poeng for å opprettholde status i SAS’ lojalitetsklubb har vært så å si fraværende under pademien.

Derfor har SAS, i likhet med andre flyselskaper som har store bonusprogram, valgt å forlenge statusen automatisk fordi medlemmene har vært forhindret fra å reise.