Nå fjernes flere smittevern-tiltak på feriemål i Syden

Smittetiltakene blir lettet på i en rekke land i Sør-Europa som også er aktuelle turistmål for nordmenn. Foto: Shutterstock

Med fallende smitte i så å si hele Europa, fjerner mange land og regioner sine smittevern-tiltak. På Mallorca gjenåpner nattelivet fullt ut for første gang siden mars i fjor. I Hellas fjernes det meste av tiltak som har begrenset folks bevegelsesfrihet.

I alle de populære ferielandene rundt Middelhavet har det til tider vært svært strenge tiltak under pandemien.

Noen steder har stengt helt ned i kortere og lengre perioder for å få bukt med smitteutbrudd. Andre steder har innført nattlige portforbud. De fleste land og byer har hatt strenge regler og innskrenket drift for restauranter, hoteller, turistanlegg.

Tilbake til normalen

Som en følge av den fallende smitten og økte vaksineringen både av fastboende og besøkende, blir nå flere av de strenge tiltakene fjernet.

Reisemålene er sakte i ferd med å vende tilbake slik de var før pandemien. Slik vi har gjort i Norge.

Noen steder beholdes imidlertid noen av de sist innførte restriksjonene, men bare inntil videre.

Den greske regjeringen har besluttet å fjerne det meste av tiltak fra kommende lørdag av, til tross for at landet fortsatt er blant de i Europa med høyest smittenivå.

Fjerner portforbud

Spesielt vil dette gjelde de som er fullvaksinerte, som i større grad kan leve som før pandemien.

Blant annet kan de nå danse og bevege seg fritt på utestedene. Av andre tiltak vil portforbudet i de hardest rammede områdene bli fjernet.

Utsatte soner i landet vil bli markert på landets smittekart, slik at folk kan ta selvstendige avgjørelser slik at de kan bruke munnbind og holde avstand hvis de ønsker det selv.

På Mallorca har restriksjonene blitt opphevet gradvis etter som smittetallene har sunket, og nå faller de siste restriksjonene.

Nattelivet

Grensen for hvor mange som kan sitte ved samme bord på restauranter ute og inne, er fjernet. Restaurantene og barer kan ta i bruk nesten hele sin kapasitet, og åpningstiden utvides til klokken 04 på morgenen.

Derimot blir kravet om bruk av munnbind opprettholdt på offentlig sted innendørs, og når man ikke kan sikre en avstand på minst 1,5 meter til andre.

Også nattelivet vender tilbake til det mer normale når diskotekene og nattklubbene kan åpne igjen fredag. De får visse begrensinger og krav om at besøkende skal ha korona-sertifikat. De ble stengt ned i mars 2020.

Korona-sertifikat

Det samme skjer i fastlands-Spania der Malaga-provinsen nå har opphevet flere reguleringer, bl.a. for kafeer og restauranter som får utnytte hele sin kapasitet. Også nattklubbene får holde lenger åpent, kun munnbind-påbudet gjelder fortsatt.

På Kanariøyene er også tiltakene, som til tider har vært knallharde, dempet. Det har det i lang tid nå vært krav om å vise korona-sertifikat for å unngå å teste seg når man sjekker inn på hotell

Denne bestemmelsen er myndighetene på øyene nå klar til å skrote, men har ikke satt noen endelig dato for dette. Det er allerede en sjekk av turistenes korona-sertifikater på flyplassen, og dette mener myndighetene får holde.

Laveste smittenivå

For øvrig er det plikt til å fortsatt bruke munnbind inne på butikker og restauranter, og ellers når det ikke er mulig å holde nødvendig avstand.

De mest populære for nordmenn, Gran Canaria og Tenerife, er begge nå på nivå 1 i smittetiltak, de aller minst inngripende reglene. Tenerife fra i dag, fredag av.