Smitten i feriefavoritt nær tre ganger høyere enn i Norge

Smittenivået på de fleste feriemålene i Sør-Europa er langt høyere enn i Norge. Smittevern-reglene er derfor også strengere. Foto: Shutterstock

For bare noe uker siden kunne turister til feriefavoritten Spania konstatere at det var sikrere å oppholde seg på spanske reisemål enn hjemme i Norge hvis man fryktet korona-smitte. Nå har situasjonen snudd, og det dramatisk.

Smitteutviklingen i Spania har vært noe bortimot eksplosiv de senere ukene, og toppet seg onsdag denne uken med 179 000 nye smittede, og et smittenivå som har økt til 3 127 tilfeller per 100 000 innbyggere de siste to ukene.

For Norge er det siste oppdaterte tallet et nivå på 1 332 smittetilfeller på et tilsvarende beregningsgrunnlag, ifølge opplysninger flysmart24 har fått fra Folkehelseinstituttet. FHI bygger sine tall igjen på data fra den europeiske smittevernorganisasjonen ECDC.

Høye smittetall på øyene

Smitteøkningen i Spania gjør at landet, som det går frem av spanske Helsedepartementets oversikt, nå er blant versting-landene i Europa.

Det er ikke mer enn en uke siden spanske aviser hadde store overskrifter om at antall nysmittede hadde passert 100 000 på en dag. Nå er tallet, kort tid etterpå, nesten det dobbelte.

Også på de populære ferieøyene som Mallorca, Ibiza, Gran Canaria og Tenerife fortsetter smitten å bre seg, og ligger nå nærmere landsgjennomsnittet enn før. Øyene har normalt hatt langt lavere smittenivå enn fastlandet.

Populære områder for nordmenn

På Balearene er det nå 2 696 smittede per 100 000 innbyggere siste 14 dager, mens Kanariøyene ligger på 2 633 tilfeller i samme periode.

For Balearene er stigningen brattest. Her har man hoppet fra 1 743 tilfeller over to uker, det er opp over 50 prosent.

For Kanariøyenene betyr de siste tallene at smittenivået har økt fra 1 879 tilfeller på bare vel en uke. Det tilsvarer en økning på 40 prosent på sju dager.

«Slåss» om smittetoppen

På Costa Blanca, et av de områdene der flest nordmenn oppholder seg gjennom vinteren, er smittenivået også høyt med 2 677 tilfeller. Costa del Sol har lavere smittetall nå – det er på 1 527 for Andalucia-regionen.

Det er absolutt ikke bare Spania og de populære reisemålene der som sliter med skyhøye smittetall.

I FHIs siste oversikt går det frem at flere land «slåss» om smitte-toppen i Europa:

Frankrike ligger på siste oversikt de siste 14 dagene på et nivå av 4 141 smittede per 100 000 innbyggere, Hellas på 3 901 og Italia på 2 781 tilfeller.

Enda verre

Andre land, ikke minst Irland, er enda verre stilt. Her er smittetallet nå 5 064 per 100 000 innbyggere, mens Storbritannia ligger på 3 419 tilfeller.

Begge gjelder registreringen de siste to ukene, slik ECDC har lagt opp til for å få det best bildet av smitteutviklingen i Europa.