Alle smittevern-krav ved innreise til Norge fortsetter

De som kommer fra utlandet må fortsatt teste seg ved ankomst til Norge. Foto: Knut-Erik Mikalsen

De som hadde håpet på at kravet om å teste seg for covid-19 ved innreise til Norge skulle bli fjernet nå, blir skuffet. Plikten fortsetter, også etter at en god del andre smittevern-krav har blitt fjernet.

Dette er klart etter at regjeringen torsdag kveld la frem de reviderte smittevern-tiltakene. De omfatter bl.a. at det nasjonale skjenke-forbudet oppheves. Det blir fra fredag av tillatt med servering av alkohol frem til klokken 23.

Det vil få følger for serveringsstedene på flyplassene.

For de som reiser, blir det imidlertid som før. Derfor blir det nødvendig å fylle ut og levere innreiseskjema, og dessuten bare å belage seg på å køe på flyplasser og andre innreisesteder:

Dette er reglene

Dette er meldingen regjeringen torsdag kveld har lagt ut om smittetestingen ved innreise til Norge:

  • Alle reisende må i utgangspunktet registrere seg før ankomst til Norge.
  • Alle reisende må i utgangspunktet teste seg ved ankomst Norge.
  • Reisende som ikke kan dokumentere med verifiserbart koronasertifikat at de er fullvaksinerte eller har gjennomgått covid-19 siste 6 måneder, må i utgangspunktet i tillegg teste seg før avreise til Norge.
  • Reisende som ankommer fra et land med karanteneplikt og som ikke kan dokumentere med verifiserbart koronasertifikat at de er fullvaksinert eller har gjennomgått covid-19 siste 6 måneder, må i utgangspunktet i innreisekarantene.

Flysmart24 har spurt Helsedirektoratet om hva det konkret innebærer når det nå står at «alle reisende må i utgangspunktet teste seg»:

Dette er svaret:

Hovedregelen er at alle reisende skal registrere seg før innreise og teste seg etter ankomst til Norge. Disse pliktene gjelder uavhengig av vaksinasjonsstatus, gjennomgått sykdom og hvor man reiser fra.

Både registrerings- og testplikten har likevel unntak for enkelte grupper reisende. Helsedirektoratet antar at det er disse unntakene regjeringen sikter til når de skriver at alle «i utgangspunktet» må teste og registrere seg.