De som reiser gjennom Finlands hovedflyplass har en sjelden mulighet til å få utsikt over flyaktiviteten på lufthavnen. En av loungene på flyplassen gir orkesterplass for alle bevegelser og hendelser, rett utenfor vinduet.
Derfor er det ikke få som styrer rett til loungen når de har noen timer de skal slå i hjel mens de venter på neste fly. Det er ikke rart, dette må være en av flyplassloungene i Europa som samtidig gir kundene mest flyunderholdning.
– Ja, dette er et populært sted for mange. Her har vi også mange norske gjester. De kommer nok hit for å nyte god mat og drikke, men det at de kan se på flyaktivitetene på nært hold samtidig tror jeg også lokker mange gjennomreisende hit, sier Laura Lindstrøm til flysmart24.
Rett utenfor vinduene
Hun er markedssjef for Plaza Premium Lounge på Vantaa-flyplassen i Helsingfors. Den er en av flere flyplasslounger på den internasjonale flyplassen, men den som har i særklasse best beliggenhet.
Lufthavnen har – takket være Finnairs bevisste satsing over mange år – blitt et viktig brohode for flytrafikk mellom Europa og Asia.
Det gir under normale forhold en heftig aktivitet rett utenfor vinduet der de store og imponerende langdistanseflyene dominerer.
En slik utsikt er slett ikke en selvfølge. Det vet reisende som benytter seg av flyplass-loungene rundt om på verdens lufthavner godt.
En stor godtepose
Beliggenheten er som regel langt fra er den mest spennende for de som liker å følge med de imponerende prosessene som skjer i forbindelse med landinger og avganger.
For flyentusiaster er derfor Plaza-loungen i Helsingfors en spennende og assortert godtepose. Den ligger plassert i non-Schengen området.
I tillegg til Finnairs egne storfugler, vrimler det også av store fly fra andre eksotiske selskaper som skal bringe reisende til destinasjoner i Asia, Australia, New Zealand og Midtøsten.
Derfor blir det å sitte i loungen og ha utsyn over all denne aktiviteten en spennende opplevelse for de mange som er interessert i fly og luftfart.
Alle vindusplasser opptatt
Det er ikke vanskelig å se straks man kommer inn i loungen.
– Vindusplassene er de mest populære, det forandrer seg ikke, sier Lindstrøm. Slik er det også den dagen flysmart24 besøker flyplassen. Alle vindusbordene er opptatte.
Dette til tross for at pandemien har redusert trafikken i Helsingfors i likhet med alle andre flyplasser, og gjort aktiviteten ute på flyplassen tilsvarende mindre.
Smittetrykket har også endret selve lounge-produktet. I likhet med i mange andre flyplass-lounger er det innført bordservering.
Lages på bestilling
Man skal ikke ha besøkt mange flyplasslounger for å oppleve fraværet av varme retter. Det at rettene lages etter bestilling, som på en vanlig restaurant, er enda sjeldnere og gjør at Plaza-loungen får et ekstra service-nivå.
Sjefskokk Michael Alfaro Markedssjef Laura Lindstrøm Noe mat er ferdiglaget. Alle foto: Knut-Erik Mikalsen
Her foretas bestillinger av mat og drikke elektronisk og varene levert ved bordet. Bare noen få småretter er laget ferdig og ligger klar i kjøledisken.
– Vi lager stort sett bare fersk mat. Hovedrettene blir laget etter hvert på vårt eget kjøkken etter hvert som bestillingene kommer inn, forteller sjefskokk Michael Alfaro.
Han viser frem kjøkkenet der de varme matrettene lages og sendes ut til sultne kunder. Alle matretter – varme og kalde – er inkludert i prisen for å besøke loungen. Bare helt spesielle drinker må man betale ekstra for.