Flere smittede på to måneder enn under hele pandemien

På Mallorca, og ellers in Spania, er det for tiden påbudt med munnbind også utendørs på grunn av de høye smittetallene. Foto: Shutterstock

På de populære ferieøyene i Sør-Europa kjempes det nå en knallhard kamp mot en massiv korona-smitte. På Mallorca har smittetallene bare de siste par månedene overgått smittetallet siden pandemien brøt ut i mars 2020.

Den siste oversikten fra Folkehelseinstituttet, som baserer sine tall på data fra en europeiske smittevern-organisasjonen ECDC, forteller at ferieøyene nordmenn foretrekker for øyeblikket har massive smittetall.

For Balearenes del – der bl.a. Mallorca og Ibiza hører med – er antallet smittede de to siste månedene høyere en under hele pandemien under ett. Det er registrert over 100 000 smittede i desember 2021og januar 2022.

Hver tredje positiv

Likevel tror helsemyndighetene både på Balearene og Kanariøyene at man er på toppen av smittebølgen. Derfor har de stor tro på at situasjonen nå vil bedre seg fremover.

Flysmart24 kan her gi status for de mest aktuelle ferieøyene for det norske markedet, og gir et bilde av situasjonen for de to siste ukene:

Balearene, der bl.a. Mallorca og Ibiza inngår, har et smittenivå på 3 705 smittede per 100 000 innbyggere. Den positive andelen av 31 prosent, som forteller at hver tredje person som tester seg, er smittet. At sykehusinnleggelsene på grunn av korona øker, vekker imidlertid bekymring hos helsemyndighetene.

Absolutt verst

På Kanariøyene er smittenivået for øyene under ett på 2 848 smittede per 100 000 innbyggere. Også her er positiv andel høy, på hele 36 prosent.

Også her er sykehusinnleggelsene økende, en dobling til over 1 000 innlagte bare siden nyttår.

Blant de greske øyene er det Kreta som ligger absolutt verst an, og har et smittenivå på 4 296 smittede, men her er andelen positive tester langt lavere – på bare 5 prosent.

De sørlige egeiske øyene blir sett under ett, og omfatter bl.a. feriefavoritter som Rhodos, Kos, Mykonos, Paros og Naxos. Her er nivået de siste to ukene på 3 102 smittede, og en positiv andel på 4,5 prosent.

Klasse for seg

På Nordlige egeiske øyer er nivået på 2 404 smittede per 100 000 innbyggere. Dette gjelder øyer som Chios, Lesbos og Samos. De joniske øyene – bl.a. Korfu og Kefalonia, ligger på 2 938 smittede.

En klar versting, men kanskje det ikke den som har mest trafikk fra norske turister, er den portugisiske øya Madeira. Her et smittetallet på svimlende 8 744 smittede per 100 000 innbyggere.

For Madeira er det ikke oppgitt noen andel positive tester. Det er det heller ikke for den andre aktuelle øygruppen i Atlanterhavet, Azorene. Her er smittetallet oppgitt til 2 192 smittede.

Også ille

Også på den franske øya Korsika er smittenivået høyt.

Den foreløpig siste målingen viser at øya har registrert 4 945 smittede de to siste ukene. Økningen her er noe mindre enn den har vært de forutgående ukene.

De to italienske øyene Sicilia og Sardinia, har henholdsvis 2 870 og 1 108 smittede. Det betyr at Sardinia er blant de som har situasjonen mest under kontroll av ferieøyene.

PS: For de som vil sammenligne smitten på øyene med situasjonen her hjemme, så er det ferskeste tallet for Norge på 3 527 smittede per 100 000 innbyggere de to siste ukene. (Oppdatert kl. 15.15 onsdag 26. januar)