Klar anbefaling om å stanse testplikten ved innreise

Alle som ankommer Oslo Lufthavn fra utlandet skal teste seg. Det påbudet kan nå bli fjernet. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Den massive korona-testingen ved innreise til Norge synger nå på siste verset. Både Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet er nå klar på at det ikke har noen hensikt å fortsette med dette lenger.

Derfor er det nå kun regjeringen som kan hindre at denne praksisen opphører.

Den skal i begynnelsen av neste uke komme med nye lettelser, trolig skjer det på tirsdag.

Da er det ikke usannsynlig at den faller ned på samme avgjørelse som Danmark besluttet onsdag:

Slik blir trolig reglene

Testingen opphører for alle fullvaksinerte. Kun uvaksinerte eller delvis vaksinerte må forevise en negativ korona-test ved ankomst Norge.

Det er bare noen dager siden regjeringen besluttet å skrote ordningen med innreisekarantene.

Nye smittevern-lettelser er varslet, og det foreligger allerede forslag om å fjerne dette påbudet. Dette har blitt mer sannsynlig etter at Folkehelseinstituttet (FHI) i sine anbefalinger til justering av dagens regler overfor regjeringen, tar opp denne test-plikten og mener den nå bør skrotes.

Ikke lenger enn nødvendig

Helsedepartementet bekrefter overfor flysmart24 at det kommer en ny vurdering av de gjenværende tiltakene, og at endringer kan komme når som helst, og senest i begynnelsen av neste måned:

– Smitteverntiltakene må være forholdsmessige. Det innebærer at tiltakene ikke skal være strengere enn nødvendig og at de ikke skal vare lenger enn nødvendig. Som tidligere vurderer derfor regjeringen og helsemyndighetene fortløpende tiltaksnivået. Vi har tidligere kommunisert at vi vil gjøre en ny helhetlig vurdering av gjeldende tiltaksnivå i starten av februar, opplyser kommunikasjonsrådgiver Torjus Lunder Bredvold til flysmart24.

I den seneste ukerapporten skriver FHI at smittenivået sank i uke 2 etter en oppblomstring i ukene før. Instituttet understreker imidlertid at det var en betydelig nedgang i antall reisende i den samme perioden.

Halvert

Det faktiske antall tilfeller ble halvert, fra over 3 000 første uke til 1 600 tilfeller i uke 2.

I dag er det slik at alle som kommer fra utlandet har plikt til å teste seg innen 24 timer etter at grensen er passert. Enten ved en av teststasjonene på grensen, eller på teststasjon på hjemstedet hvis det ikke er mulig å foreta testen på grensen.

Påbudet har ført til timelange køer på flypassene i de mest travle periodene. Mangelen på testkapasitet er stor i enkelte perioder, og ikke få har opplevd å bli sendt hjem med en hurtigest i hånden i stedet for test på flyplassen.

Ordningen er sterkt ressurskrevende, og som flysmart24 har skrevet er det i gang et stort apparat for å sikre at påbudet blir fulgt av alle og at folk ikke unndrar seg testplikten.

Vil ikke prioritere

FHI mener at hele innreisetestingen rett og slett bør avvikles, for å avhjelpe mangelen på analyse-kapasitet som har oppstått på grunn av de skyhøye smittetallene den siste tiden. FHI skriver:

«Grensetesting: Avvikle innreisetesting. Det er i dag forskriftsfestet at positive hurtigtester tatt ved grensepasseringer skal bekreftes med PCR. Smittevernmessig er det ikke grunn til å prioritere disse prøvene som beslaglegger en del av kapasiteten ved enkelte laboratorier, men en endring i praksis vil kreve forskriftsendring.»

Det siste betyr at regjeringen må fjerne forskriften som i sin tid ble laget fordi det her dreier seg om et påbud som kan gi strafferettslige følger for den eller de som måtte bryte regelen.

Kan bøtelegges

I motsetning til en anbefaling, vil en forskrift være et mer alvorlig formulert tiltak og som bl.a. kan gjøre det mulig å bøtelegge de som bryter forskriften.

Det er regjeringen som skal fatte den endelige beslutningen om test-kravet skal fortsette. Dette vil den gjøre også på bakgrunn av innspill fra Helsedirektoratet. Det er ukjent hvordan direktoratet vil stille seg til FHIs anbefaling.

De aller fleste innreisende første uken av 2022 var registrert med avreiseland i Europa, og fem største var Polen (27 402), Sverige (27 394), Spania (12 848), Danmark (9 310) og Tyskland (8 357).

Omikron-alarmen

Dagens test-krav i Norge ble innført i begynnelsen av desember etter at den nye omikron-varianten dukket opp på senhøsten. Den skapte en ny bølge av smittede i Europa, etter at situasjonen hadde bedret seg i de fleste land fra sommeren og utover året.

Derfor har mange land slått alarm, og reagert ved å innføre strenge tiltak og nye innreisebestemmelser så å si over natten fordi virusvarianten ble ansett som mye mer smittsom enn delta-utgaven.

Dessuten var det lenge uklart hvor alvorlig sykdom omikron-varianten kunne føre til. I dag er skuldrene mer senket og landene ser igjen på muligheten for å åpne opp.