Flyselskapene håper innreise-testingen blir stanset

Flyselskapene håper at kravet om at alle som reiser inn i landet skal korona-testes, blir fjernet. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Når Danmark lemper på de fleste av sine smittevern-regler fra i morgen 1. februar, blir det enklere for oss nordmenn å reise inn i landet. Samme dag kommer nye regler også for Norge.

Bransjeorganisasjonen for flyselskapene sier at en viktig lettelse for luftfarten i Norge vil være at den omfattende og ressurskrevende korona-testingen ved ankomst fra utlandet blir fjernet. I tillegg er mange flyreisende lei påbudet om bruk av munnbind på flyplass og under flyturen.

Hva som skal skje på disse områdene i Norge blir klart når regjeringen tirsdag kveld skal redegjøre for korona-lettelsene her i landet.

Vil fjerne grense-testing

Hos NHO Luftfart i Norge håper adm. dir. Torbjørn Lothe at testingen på grensen opphører. Denne ble innført i begynnelsen av desember, da omikron-varianten dukket opp.

Dette er en viktigere lettelse enn fjerning av påbud om å bruke munnbind, sier han:

– Munnbind er jo et mindre inngripende tiltak. Det kan jo være at dette blir videreført som et forebyggende tiltak en stund til. Dersom nasjonale krav til bruk av munnbind faller bort blir det selskapene selv som må vurdere ev videreføring, sier Lothe til flysmart24.

Slutt på innreise-test

I Danmark åpner man opp fra i morgen, tirsdag, av.

Danskene har besluttet å skrote krav om innreise-testing for fullvaksinerte, som bare skal vise vaksine-sertifikat ved innreise.

Det åpner for at det samme vil komme her. Norge og Danmark har tradisjonelt fulgt de samme reglene underveis i pandemien.

De uvaksinerte må derimot gjennom test innen 24 timer etter at de har kommet inn i Danmark.

Gjelder fortsatt

Danskene har derimot opprettholdt kravet om bruk av munnbind i lufthavnene, og viser til bestemmelse fra den europeiske sikkerhetsorganisasjonen EASA. Det innebærer at det må være på så lenge man oppholder seg i terminal og i flyene.

I Norge følger vi samme prinsipp.

Munnbind-påbudet var riktig nok opphevet på fly i Norge og på norske flyplasser i en kort periode fra gjenåpningen i høst og frem til omikron-varianten dukket opp i november.

Siden har påbudet vært der, både på flyplass og under flyvning.

Følger anbefalingene

Hos flyselskapene er man avventende til hva som kommer av lettelser:

– Vi følger regjeringens og FHIs anbefalinger, sier kommunikasjonsdirektør Anita Svanes i flyselskapet Flyr til flysmart24.

PS: Den norske regjeringen skal holde en pressekonferanse tirsdag kl.19 om lettelsene i smittevern-reglene i Norge.