Advarer turistene mot alkohol-kutt på feriemålene

Turistene som vender tilbake til Playa de Palma på Mallorca i år vil møte begrensninger i neddempet alkoholserveringen. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Mange av feriestedene på de spanske ferieøyene Balearene har i mange år vært beryktede partysteder. Trekkplasteret har vært ville fester der besøkende lokkes med billig og ubegrenset alkohol – døgnet rundt. Dette vil myndighetene ha en slutt på.

I skyggen av pandemien har både Mallorca og Ibiza innført nye restriksjoner på alkoholservering, og også andre lover som skal forsøke å dempe party-imaget stedene av forståelige grunner har fått.

Nå som pandemien er i ferd med å overvinnes og ferieaktiviteten er i ferd med å ta seg opp igjen, advarer Europas nest største lavprisselskap, EasyJet, sine gjester mot at alt ikke er som før for de som vender tilbake til de populære spanske øyene.

Ubegrenset med alkohol

Myndighetene har skrudd til alkoholkranene. På utvalgte steder på øyene – i beryktede Magaluf og Playa de Palma på Mallorca og i San Antonio på Ibiza – er det satt stopp for at gjester på all inclusive-hotellene kan drikke ubegrensede mengder alkohol gjennom hele dagen.

EasyJet har lagt ut denne plakaten til sine gjester som bestiller på et av de stedene der nye begrensninger er innført:

«På grunn av en endring i spansk lov som påvirker enkelte feriesteder på Balearene, og hvor hotellet ditt ligger, er serveringen av alkoholholdige drikker nå begrenset til tre per person til lunsj og middag som en del av alt inkludert-tilbudet,» skriver selskapet.

Økt kriminalitet

De som vil drikke mer enn dette, må betale det selv. Dette håper man skal ha en dempende effekt på de mest festglade.

Begrensningene har vært lite aktuelle under pandemien der spesielt Magaluf har vært nedstengt mye av tiden. Nå er alko-kuttet plutselig aktuelt igjen.

Den engelskspråklige avisen på Mallorca, «Majorca Daily Bulletin» har kommentert EasyJets advarsel. Den omtaler bestemmelsene som en «ferie-felle» og ber om nåde for hardt prøvede turister.

De avslutter sin kommentar med å gi uttrykk for at at loven ikke blir praktisert fordi vi har gjennomgått så mye trist under pandemien. («Come on, give people a break, let them let their hair down after all we’ve been through.»)

Annen kriminalitet

Det alvorlige problemet som «fylleturismen» har påført spesielt Mallorca har vært omtalt en rekke ganger i flysmart24 de senere årene.

Situasjonen på de aktuelle stedene var før pandemien så ille at spanske turistmyndigheter forsøkte å få til et samarbeid med EU for å stanse den uønskede aktiviteten, etter at Spania selv ikke har klart å stanse den.

Der er britiske og tyske turister som har stått bak mye av uroen. Fyll og festing har også tiltrukket seg prostitusjon, narkotikahandel og andre former for kriminalitet.

Nye lover

Derfor har Mallorca og Ibiza arbeidet aktivt for å bli kvitt alt som smaker av «fylleturisme». De vil ikke lenger ønske velkommen de som kommer til øyene utelukkende for å feste og drikke, og som slik er med på å finansiere virksomhet som er sterkt uønsket.

Derfor er det innført begrensninger i adgangen til å selge alkohol i butikkene på de stedene som er omfattet av de nye alkohol-tiltakene.

Det er dessuten ikke lenger lov å tilby «happy hour» med rabatt på alkohol innenfor bestemte klokkeslett, i tillegg til at utbredelsen av såkalte partybåter nå er innskrenket.