Begrenset gyldighet for korona-sertifikatet fra i dag

Fra i dag av har korona-sertifikatet fått begrenset gyldighet. Foto: Knut-Erik Mikalsen/Helsenorge.no

De som reiser inn og ut av EU-land og som kun trenger å vise frem et gyldig korona-sertifikat, vil treffe på nye regler som gjelder fra 1. februar.

Fra denne dato har sertifikatet fått begrenset gyldighetstid for alle vaksinerte, unntatt for de som har fått et booster-dose.

Det er EU som har besluttet at sertifikatet – eller vaksine-passet som det også blir kalt – ikke lenger skal være et gyldig dokument uten tidsbegrensninger.

De nye fristene

Folkehelseinstituttet har lagt ut detaljert informasjon om de nye EU-bestemmelsene på sine hjemmesider.

De som har fått to vaksinedoser og en tilleggsdose – en såkalt boost-dose – kan senke skuldrene og vite at sertifikatet ut fra dagens bestemmelser er gyldig så lenge det er nødvendig å vise vaksine-status i Europa.

For de som er fullvaksinert har det imidlertid nå inntrådt en viktig forandring:

Sertifikatet er kun gyldig i 270 dager etter at andre dose ble satt.

Blir ikke godtatt

Ut over denne fristen vil ikke sertifikatet være gyldig lenger.

Det vil derfor ikke bli godtatt i de kontroller innehaveren måtte støte på i forbindelse med reiser eller i innganger på restauranter og kjøpesenter der gyldig sertifikat i dag er et krav.

FHI er klar på hva kravet er for å få ubegrenset gyldighet for sertifikatet:

– En oppfriskningsdose med vaksine vil inntil videre gjøre at sertifikatet kan brukes på ubestemt tid. Ved reiser er det viktig å være klar over at alle land beslutter egne regler knyttet til innenlandsbruk av koronasertifikatet, skriver FHI.

For de fullvaksinerte

For fullvaksinerte gjelder altså sertifikatet i 270 dager etter at siste grunndose ble satt.

For å bli betraktet som fullvaksinert må innehaveren ha fått to doser av vaksine som skal gis to ganger, eller at man har fått én dose av vaksine som bare skal gis én gang.

I tillegg vil alle som har gjennomgått covid-19 sykdom etter én vaksinedose også få en gyldighetstid på 270 dager.

I Norge har de fleste fått to-dose vaksine. De som har valgt å ta Janssen-vaksinen, er derimot fullvaksinert med kun den ene dosen.