Nå er det lavere smittetall både i Spania og Italia

Spania har nå langt lavere smittenivå enn Norge. På øyene er lokale myndigheter likevel bekymret. Foto: Shutterstock

Smittesituasjonen i feriefavoritter som Spania og Italia bedrer seg. Disse landene er blant de med lavest smitte nå.

Smittenivået er fortsatt skyhøyt i hele Europa. De ferskeste tallene for smittenivået i Europa, som Folkehelseinstituttet har sendt ut, forteller at Norge nå har en smitteutbredelse på 4 682 smittede per 100 000 innbyggere de siste to ukene.

I Spania er tallet denne siste uken nede på 2 299 smittetilfeller ut fra samme grunnlag, viser oversikten fra det spanske Helsedepartementet. Det er det bare Italia av de store ferielandene som kan matche.

Raskt nedover

Spanske helsemyndigheter er også sikre på at landet har passert smittetoppen i sin sjette bølge, og at det heretter bare vil gå nedover.

Også sykehusinnleggelsene på landsbasis går jevnt og trutt ned, det kanskje viktigste barometeret på at situasjonen nå er i varig endring den positive retningen.

Smittenedgangen skjer raskt. For bare en uke siden var tallet oppe på over 3 000 smittede for landet som helhet, og der enkelte regioner ligger bedre an enn det også.

Mye verre

Det er imidlertid store regionale forskjeller. På fastlandet har for eksempel Andalucía – et svært populært område for nordmenn med storbyen Malaga – nå et smittenivå på 788 smittede per 100 000 innbyggere. Høye dødstall bekymrer imidlertid.

Lenger nord, i Valenciana der bl.a. Norge-favoritten Alicante ligger, er smitte-situasjonen verre. Her er man oppe på et nivå på 3 380 smittede.

For Kanariøyene, for eksempel, viser de siste tallene at smittenivået nå er nede på 945 for øyene samlet. Tendensen er synkende.

På Gran Canaria og Tenerife er tallene på henholdsvis 1 141 og 698 smittede per 100 000 innbyggere.

Bekymret

Det er ikke mer enn noen få uker siden flysmart24 kunne fortelle om en helt annen situasjon. Da var smittetallet på Kanariøyene nesten tre ganger så høyt som nå.

Det som imidlertid bekymrer de lokale myndighetene, er de høye dødstallene som øyene fortsatt opplever. Bare i går, søndag, var det 16 nye dødsfall. Det er nest høyeste tall for ett døgn under hele pandemien.

Helsedirektøren på øyene, Conrado Domínguez, har derfor rykket ut på Twitter og advart folk om at det kan bli lenge til korona blir betraktet som en influensasykdom, slik landets myndigheter har.

For Mallorca og de andre øyene på Balearene er situasjonen imidlertid lang verre. Her er nivået på 2 246 smittede.

Fortsatt oppover

Tendensen her er også fallende, om enn langsomt. Mallorca var tallet 2 071 rapportert på fredag.

For andre aktuelle ferieland for nordmenn er situasjonen imidlertid langt verre enn for Spanias del.

Frankrike er inne i en verre kurve. Landet opererer ved siste statusoppdatering med 7 356 smittede per 100 000 innbyggere, noe som er en kraftig økning på bare en uke. Forrige uke var landet nede på 6 000-tallet.

Det samme med Spanias naboland, Portugal. Der er smittenivået nå på 6 933, opp fra 5 400 i forrige uke.