Ni av ti flysøk er til utlandet: – Har aldri opplevd maken

Mange nordmenn forbereder seg nå på flere utenlandsreiser, viser ferske tall. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Nå er det ingen tvil: Det er på gang noe bortimot en luftbro fra Norge til det sørlige Europa. Hos reisegiganten Finn Reise må man gni seg i øynene over de tallene som vises uken etter at Norge fjernet smittevernregler for reise.

Mer enn ni av ti av alle søk på flybilletter gjelder reiser til utlandet.

– Det er oppsiktsvekkende og helt enestående. Jeg har aldri opplevd maken til det vi ser nå, sier kommersiell direktør i Finn Reise, Terje Berge, til flysmart24.

Også hos SAS er økningen i salget til det sørlige Europa helt tydelig.

Har bråvåknet

Tallene for de siste ukene som gir det entydige bildet hos Finn Reise, som er landets største uavhengige reisesøkemotor.

– Situasjonen er enkel å forklare: 95 prosent av alle søk etter flybilletter gjelder nå reiser ut av landet. Så det er absolutt ingen tvil om at reiseglade nordmenn har bråvåknet og er klare for å besøke destinasjoner utenfor Norge framover, sier Berge.

Normalt er det rundt 40 prosent søk på innlandsbilletter, og 60 på utlandet. Nå er denne fordelingen endret dramatisk.

Det er myndighetenes fjerning av den obligatoriske innreisetestingen og fjerning av andre smitteverntiltak som for alvor har fått fart i flybillettsalget igjen.

Mest populært

Bestillingen av billetter følger det samme mønsteret som man så før pandemien kom i mars 2020. Det er noen få, men kjente, favoritter nordmenn søker etter:

– Vi ser av bestillingene at det er tydelig at nordmenn nå vil besøke land som Spania, Hellas, Tyrkia, Thailand, Storbritannia, USA, Italia og Frankrike. Det er disse som ligger på topp hos oss nå, forteller Berge.

Spania er i klasse for seg med feriefavoritter som Gran Canaria, Alicante og Malaga i Spania som topper, men der også storbyer som Bangkok stikker seg frem.

Har vokst

Pressesjef John Eckhoff i SAS kan fortelle om den samme tendensen som hos Finn Reise. Blant de aller mest bestilte reisemålene er til landene langs Middelhavet.

Som flyselskap med hovedmarkedet i Skandinavia er det imidlertid også en god del salg til disse landene. På salgstoppen er det imidlertid ingen som kan true mange nordmenns Syden-favoritt:

– De siste ukene har bookingene til Sør-Europa økt og de siste tallene fra SAS viser at Alicante
er det mest populære reisemålet, sier Eckhoff til flysmart24.

Andre ettertraktede reisemål langs Middelhavet er ellers Malaga og Nice.

Venter mer

Også andre salgstall hos Finn Reise forteller om den samme tendensen som flybillettsalget. Det er en klar overvekt av hotellbestillinger til utlandet nå, og leiebilsalget dreier seg for det meste om bestillinger utenfor Norge.

«Har aldri opplevd maken til det vi ser nå»

Terje Berge. Foto: Finn Reise

Berge og andre aktører på reisefronten sitter nå og venter på at de neste smittevern-stengslene i de viktige ferielandene i Sør-Europa skal forsvinne.

Det venter man vil føre til at reiselysten vekkes hos enda flere nordmenn som ikke liker det å måtte forholde seg til mange og strenge smittevernregler når de er på ferie.

På mange av de populære reisemålene har myndighetene allerede startet nedbyggingen av smitteverntiltakene, og Berge mener dette er avgjørende for at reisesalget skal ta ytterligere av.