Europas store flyplasser rystet av korona-krisen

De store flyplassene i Europa har fått passasjertallet kraftig redusert under pandemien. Foto: LHR Airports Ltd.

Flyplassene i Europa har gjennomgått en krise uten sidestykke i de to årene korona-pandemien har pågått. Det har snudd fullstendig opp-ned på listen over de største. Men noen har klart seg bedre enn andre.

Normalt er det store, internasjonale knutepunkter som London Heathrow, Paris CDG og Frankfurt som topper listene over de flyplassene med mest trafikk.

Det har pandemien gjort noe med.

Var størst – nå langt ned

I 2019 ble den etter hvert slitte og uhensiktsmessige flyplassen utenfor Istanbul stengt, og en helt ny flyplass bygget på nordøstsiden av byen.

Istanbul Airport som den rett og slett heter, er i dag den største i Europa.

En fersk oversikt for 2021, utarbeidet av Airport Council International, viser tydelig hvilke rystelser som har skjedd i luftfarten under korona-krisen.

De tradisjonelt største flyplassene i Europa, som toppet trafikk-statistikken år etter år etter år, er så vidt med på listen over de 10 største.

Så vidt med på listen

London Heathrow, kanskje Europas viktigste knutepunkt under normale forhold, hadde før krisen rundt 75 millioner reisende. I dag korona-krisen gjort at flyplassen akkurat kommer seg inn på en 10-plass med 19 millioner passasjerer.

Det har gitt Istanbul Airport muligheten til å fyke helt til topps for andre året på rad. I 2021 toppet denne flyplassen listen med 36,9 millioner reisende.

Det er nesten 7 millioner flere reisende enn nummer to på listen, russiske Moskva Sjeremetjevo internasjonale lufthavn som.

Først på tredjeplass kommer en av de som tradisjonelt har holdt seg blant de største det siste 10-året, Paris Charles de Gaulle. Den hadde 26,2 millioner reisende i fjor.

At tyrkiske Antalya lufthavn hadde flere reisende enn London Heathrow, sier noe som hvor dyp krisen har vært.

De 10 største

Listen over de største ser, ifølge Airport Council International, slik ut:

  • 1. Istanbul Airport – 36,9 mill. reisende.
  • 2. Moskva Sjeremetjevo – 30,6 mill. reisende.
  • 3. Paris Charles de Gaulle – 26,2 mill. reisende.
  • 4. Amsterdam Schiphol – 25,4 mill. reisende.
  • 5. Moskva Domodedovo – 25,0 mill. reisende.
  • 6. Istanbul Sabiha – 24,9 mill. reisende.
  • 7. Frankfurt Airport – 24,8 mill. reisende.
  • 8. Madrid Barajas – 24,1 mill. reisende.
  • 9. Antalya Airport – 21,3 mill. reisende.
  • 10. London Heathrow – 19,3 mill. reisende.

På vei opp igjen

Tallene for slutten av året forteller imidlertid at det er ting på gang for de tradisjonelle storhetene. I desember rykket London Heathrow opp på en tredjeplass, og hadde bare Istanbul og Paris CDG foran seg på listen.

Da hadde den transatlantiske trafikken gjenåpnet, og sørget straks for at London-flyplassen skvatt opp på listen igjen.

Sjefen for Airport Council International, Olivier Jankovec, mener ting er i ferd med å bedre seg når det gjelder passasjertrafikken med fly i Europa:

– Det betyr at første kvartal blir skuffende, men at vi forhåpentligvis skal se at trafikken tar en bedre vending når våren nærmer seg, sier han.