Jaget turistene – nå ber de besøkende komme tilbake

Slik så det ut da turismen til Barcelona var på sitt mest intense. Nå må turistindustrien kjempe seg tilbake fra dyp krise. Foto: Shutterstock

Før pandemien var det store protester og dirkete aksjoner mot turister til det som var et av Europas aller mest populære storbyreisemål. Nå, etter to år med kraftig reisekutt som følge av korona-viruset, er det krise i Barcelona.

Det har ikke vært færre besøkende i den katalanske byen på over 20 år. Så sent som for bare et par år siden var overturismen et problem.

Så falt turismen som en stein. Det blir en tøff kamp tilbake. Selv om byen åpner nå, vil fortsatt et av fire hoteller fortsett være stengt, skriver avisen La Vanguardia.

Ba turister forsvinne

Da motstanden mot turismen raste som verst, var det mange blant lokalbefolkningen som ba turister om å pelle seg hjem, og fordi de ble beskyldt for å ødelegge både miljø og boligmarked.

På bygninger i byen ble det sprayet slagord som ba besøkende forsvinne. «Tourist go home,» var blant slagordene.

På strendene kunne intetanende turister bli gjenstand for fysiske protest-aksjoner mens de lå og solte seg. Det av aksjonister som møtte opp med store bannere som de satte opp i sanden, og som i klare ordelag fortalte hvor uønsket de besøkende var.

Til null turisme

Nå er det ikke slike aksjoner lenger.

Byen, sies det, har gått fra overturisme til null turisme. Nå ber de turistene om å komme tilbake.

De som driver innen bransjen mener at Barcelona nå er satt tilbake til det nivået den hadde før den ble den populære urbane storbyfavoritten.

At situasjonen for turistnæringen er kritisk, forteller også de faktiske tallene:

Turismen stupte

På det meste var det rundt 30 millioner besøkende til byen og området. I fjor kom det 2,8 millioner turister til byen. Man må tilbake til 2001 for å finne tilsvarende lavt tall, da var tallet 3,1 millioner.

Hoteller har blitt stengt. Omikron-varianten har gjort vondt verre.

Likevel, i turistmaskinen Barcelona har man tro på at ting skal endre seg nå som pandemien ser ut til å være på retur.

Mange ruter fra Norge

Foran sommeren er næringen optimistisk, og regner med at andel turister vil være rundt 10 prosent lavere enn den var i siste normalår – i 2019.

Hotelleierne sier at de ser en oppadgående trend etter to år med krise, der antall besøkende har vært i fritt fall.

Norske flyselskap ser også ut til å ha troen på at den gamle «turist-storheten» skal komme tilbake. Både SAS, Norwegian og Fly har ruter til byen.

Også på Mallorca

Som flysmart24 har skrevet ved en rekke anledninger, har motstanden mot turismen som den i Barcelona også forekommet på Mallorca.

Spesielt har grupperinger rundt Palma de Mallorca vært aktive, og har tydd til samme metoder som de man har sett i Barcelona.

Utgangspunktet for motstanden har vært den samme begge steder. Protestantene viser til at turistflommen ødelegger miljøet og presser fastboende ut av boligområder de normalt kan disponere.

Huseierne leier heller ut til turister, med mye høyere fortjeneste.