Reisefrykten avtar – nå settes det opp ekstraavganger

Reisearrangørene ser nå at ferieflyene fylles opp igjen. Her fra flyplassen i Peloponnes. Foto: Shutterstock

De store reisearrangørene ser nå at antall bestillinger på ferieturer til utlandet øker dag for dag. Hos charterselskapet Apollo tror man nordmenn flest nå ikke har den samme frykten for å reise ut av landet som før.

Økt vaksinering i alle de populære ferielandene og en ny og mindre farlig virus-variant har ført til en adferdsendring hos mange. Nå må Apollo sette opp ekstraavganger for å dekke etterspørselen i vinter.

– Folk forstår at det ikke er noen større fare for å bli smittet på Gran Canaria enn i Oslo. Samtidig vet vi mye mer nå og kunnskapen har nok roet ned redselen mye, sier kommunikasjonssjef Beatriz Rivera hos Apollo til flysmart24.

Må ansette flere

Som en konsekvens av den økte aktiviteten har selskapet måttet ansette en rekke nye kundebehandlere for å ta unna den økte etterspørselen.

Hos Apollo ligger salget for første gang på samme nivå som før pandemien. Reisearrangøren melder om fulle fly i vinterferien – og allerede en godt booket påske.

– Jeg tror absolutt at redselen for å reise ut av landet nå er i ferd med å legge seg. Tendensen til dette har vi sett helt siden omikron inntok Norge og smittetallene våre økte betraktelig. Den generelle frykten har jo vært smittetrykket i utlandet da Norge lå på et lavt nivå. Nå er smittetrykket relativt likt over alt, sier Rivera.

Brattere salgskurver

Etter en seig november og en enda tregere desember, skjedde det noe hos Apollo på starten av nyåret:

Trafikken inn til nettsiden gjorde et markant hopp. Salgsgrafene begynte å peke oppover igjen – og for hver uke ble kurven brattere og brattere.

– I januar så vi en jevn økning på mellom 20-40 prosent fra uke til uke,. Fra februar sa det plutselig pang. Den siste uken har salget tredoblet seg og nå ligger vi på samme nivå som før pandemien, sier Rivera.

Setter opp ekstraavganger

Apollo har, i likhet med de andre reisearrangørene, måttet tilpasse seg store svingninger i etterspørselen i takt med den skiftende smitteutviklingen i Norge og Europa:

– I fjor sommer og nå i vinter nedjusterte vi kapasiteten grunnet pandemien. Men i sommer satser vi nærmest fult igjen. Vi har allerede satt inn ekstrafly fra Oslo til Gran Canaria og Tenerife i vinterferien nettopp på grunn av den økte etterspørselen. Ut over dette blir det nok ingen økt kapasitet i vinter. De aller fleste som bestiller reiser nå sikrer seg ferie i sommer, sier Rivera.

Dette er favorittene

Hun forteller at bestselgerlisten er ganske lik som den pleier å være på denne tiden av året:

– Hellas troner topplisten i sommer med Kreta, Rhodos og Parga i spissen. På vinteren er det Kanariøyene som er de mest populære reisemålene, med Gran Canaria på førsteplass etterfulgt av Tenerife og Lanzarote, sier hun.

«Salget økte, fra februar sa det pang»

Beatriz Rivera. Foto: Apollo

Mange kontakter selskapene for å høre om vilkårene for å reise:

– De som kontakter oss er nå først og fremst opptatte av produktene, men mange har også spørsmål om innreiserestriksjoner, vaksinesertifikat og praktiske ting. Det er jo fortsatt litt ulike regler fra land til land, så vi ser tydelig at selve bestillingene av reiser gjøres på nett mens telefonene inn til kundesenter i all hovedsak handler om praktisk oppfølging og informasjon, sier hun.