Krigen skaper frykt – vil avbestille feriereiser til utlandet

For mange har krigen i Ukraina betydd bråstopp for reiseplanene i Europa. Foto: Ainor

Krigen i Ukraina har ført til svikt i salget av reiser til det øvrige Europa. Mange som har kjøpt flybilletter og som frykter både krig og atomulykker, ringer nå til forsikringsselskapene for å høre om de kan hjelpe.

Kommunikasjonsdirektør Andreas Handeland i Europeiske Reiseforsikring sier at det er mange kunder som tar kontakt nå om dagen som ber om hjelp i forhold som er knyttet til krigshandlingene og følgene av dem:

– Ja, vi får veldig mange henvendelser som følge av situasjonen. Mange er usikre, og ønsker ikke å reise rundt andre steder i Europa slik situasjonen er nå, sier Handeland til flysmart24.

Kraftig fall

Reaksjonen i markedet har vært helt tydelig. Etter at krigen brøt ut, har salget av flybilletter og reiser falt kraftig.

Den største uavhengige reiseportalen her i landet, Finn Reise, kunne forrige uke fortelle til flysmart24 om en svikt på 25-30 prosent så å si over natten etter at krigshandlingene brøt ut og flyktningkatastrofen startet.

Salget har, etter det flysmart24 kjenner til, fortsatt holdt seg like lavt og i den siste uken. De som likevel bestilte, valgte ferier i det vestlige Europa – lengst mulig vekk fra områder nær krigshandlingene.

Vil ikke reise

Siden har krigen vokst i omfang og intensitet.

At russerne også har gått til angrep på Europas største kjernekraftverk, som ligger i Ukraina, har ført til enda større usikkerhet.

Mange frykter hva som vil skje hvis det skulle oppstå radioaktivt utslipp som følge av en atomkraftulykke.

De som allerede har kjøpt og angrer på reisebestillingen og ikke ønsker å dra ut av landet i en tid da situasjonen både i Ukraina og resten av Europa er spent, leter nå etter muligheter til å komme seg ut av reiseavtalen.

Dekker ikke frykt

Det er lite forsikringsselskapene kan gjøre for å hjelpe dem økonomisk:

– Det er reiseråd som gjelder, både når det gjelder avbestillingsdekning og hvor reiseforsikringen gjelder. Som vanlig dekkes verken reise- eller atomfrykt, selv om vi skjønner at mange kan kjenne på ubehag rundt det å skulle reise, sier Handeland.

Det samme fenomenet så man under pandemien. Da forsøkte også mange å få dekket avbestillinger fordi de fryktet smitte i det landet man skulle til.

Allerede i landet

Det gikk normalt ikke.

Han sier at selskapet dekker evakuering for de som allerede befinner seg i visse land:

– Det gjelder Ukraina, Russland, Hviterussland og Moldova. Andre steder må det foreligge et reiseråd for at vi skal dekke dette, sier Handeland.

Endre – ikke refundere

Han sier at det smarteste folk nå kan gjøre – hvis man er usikre på en fremtidig reise – er å ta kontakt med reiseoperatøren – flyselskap eller reiseselskap – for å sjekke hva de kan tilby av fleksibilitet.

Flere flyselskap har innført muligheten for å gjøre om på reiseplanene. Men det gjelder å endre billettene, ikke nødvendigvis å få pengene tilbake hvis man ikke vil reise.

– Det å kjøpe fleksible billetter kan jo også være et godt alternativ, mener Handeland.