Vil fjerne alle reiserestriksjoner straks innen Europa

Det har vært strenge innreise-restriksjoner i mange land under pandemien, som her i Spania. Foto: Gabierno illes de Balears

Etter to år med strenge og ulike reiserestriksjoner innen EU og Schengen, mener flyselskapene og flyplassene i Europa at nok er nok.

Nå vil de la folk innen EU reise fritt, som før pandemien.

Det er flyindustriens internasjonale organisasjon, IATA, som nå går ut med en oppfordring til landene i Europa om å slippe flytransporten fri igjen.

Organisasjonen vil ha full reisefrihet, og den må gjeninnføres så snart som mulig.

Full NHO Luftfart-støtte

NHO Luftfart, som er interesse- og arbeidsgiverorganisasjon for flyselskaper i Norge, stiller seg fullt og helt bak kravet fra IATA:

– Ja, dette støtter vi fullt og helt. Nyere forskning viser jo også at grenserestriksjoner har liten effekt for å begrense smittespredning, sier adm. dir. i NHO Luftfart, Torbjørn Lothe, til flysmart24.

Organisasjonen har også i et svarbrev til Næringsdepartementet gjort det klart at den er skeptisk til de mest inngripende tiltak som har vært praktisert under deler av pandemien.

Importsmitte

– Vi er nå i en situasjon der store deler av den norske befolkningen er vaksinert eller har vært smittet av covid-19. Risikoen for alvorlig sykdom knyttet til importsmitte antas da å være vesentlig lavere enn tidligere i pandemien. I så fall blir spørsmålet om de mest inngripende tiltakene fortsatt rent faktisk vil kunne sies å være proporsjonale – selv i de tilfeller der selve smitterisikoen er høy, sier Lothe.

IATA mener at det ikke lenger har noen hensikt med strenge innreiserestriksjoner, med tester og utfylling av egne erklæringer for å slippe inn i landene i Europa:

Fjerne restriksjoner

– Tiden er inne for å fokusere covid-innsatsen på overvåking og fjerne gjenværende restriksjoner i EU. Dette vil gjøre folk fri til å kunne reise igjen, heter det i en uttalelse fra organisasjonen.

Noen land – deriblant i Skandinavia – har gått langt i å fjerne innreiserestriksjonene som ble iverksatt i den første fasen i covid-pandemien.

Flere EU-land fjerner nå gradvis sine innreisekrav. Flysmart24 kunne for bare noen dager siden fortelle at Hellas fjerner krav om innreisedokument. Det samme er ventet at Spania vil gjøre.

Tiltak fjernet

IATA viser til at landene i Europa ser ut til å ha kontroll med covid-19 situasjonen. Den viser til at befolkningsimmuniteten er høy. Derfor. mener IATA, er risikoen for sykehusinnleggelse eller død redusert dramatisk, spesielt for vaksinerte mennesker, mener organisasjonen.

IATA viser også til at svært mange europeiske stater har opphevet innenlandske korona-restriksjoner. Dette gjelder for eksempel behovet for å oppgi helseinformasjon for å delta på sosiale arrangementer, eller kravet om å bruke munnbind i det offentlige rom.

– Når europeiske land åpner opp og fjerner restriksjoner, er det bare logisk å fjerne lignende restriksjoner fra lufttransport, mener IATA.

Dårlig instrument

Flyplassenes organisasjon, ACI Europe, er i likhet med flybransjen svært skeptisk til effekten av de mange inngripende tiltak som ble iverksatt etter pandemi-utbruddet og som spesielt rettet seg mot luftfarten:

– Reiserestriksjoner har vist seg å være et dårlig instrument med liten eller ingen innvirkning på virusoverføring. Fjerning av alle covid-restriksjoner vil omsider gjenopprette reisefriheten fullt ut. Det vil være et sårt tiltrengt løft for hele reiselivssektorene som har blitt tvunget til å kutte hundretusenvis av jobber under pandemien, sier generaldirektør Olivier Jankovec.