Nå fjernes innreise-reglene i flere norske feriefavoritter

Fra i dag av trengs det ikke innreiseskjema for å komme inn i Hellas. Også flere andre land letter på innreisekrav. Foto: Shutterstock

Fra i dag av trenger ingen å fylle ut innreiseskjemaet når de skal reise inn i Hellas. Også andre populære turistland endrer nå gradvis innreise- og smittevernbestemmelser. I Tyrkia er reglene nå nesten som før pandemien.

For Hellas skjer det allerede i dag:

Det er slutt på at ankommende turister må fylle ut det obligatoriske helse-skjemaet ved innreise.

Fergene får ta flere

Passenger Locator Form (PLF), er rett og slett historie etter at det ble innført under pandemien som et obligatorisk krav for å komme inn i landet.

Nå blir kontrollen med korona-sertifikatet mer fremtredende.

Landet har i tillegg droppet flere av smittevern-tiltakene. Det er lempet på regler for servering på restaurantene, og fergene – for mange selve symbolet på den greske øyverdenen – får nå mulighet til å fylle opp 100 prosent med passasjerer.

Tyrkia foran

Om Spania følger etter Hellas med å skrote kravet til innreise-registreringen, vil direktøren for Spanias Ambassades Turistavdeling i Oslo, Juan Francisco Cervero, ikke sin noe bestemt om:

– Foreløpig ingen endring hos oss. Det vurderes å fjerne munnbindkrav innendørs, men så langt ingen endring i innreisereglene, sier Cervero til flysmart24.

Også Storbritannia letter på innreise-reglene. Ifølge informasjon som regjeringen har gitt, fjernes bl.a. krav om innreiseskjema fra fredag førstkommende klokken 04.00.

Mindre stramt

Da vil det heller ikke være nødvendig for ikke-vaksinerte å legge frem fersk negativ korona-test før man ankommer landet.

Det landet som ser ut til å ha kommet lengst i å gjeninnføre regler som de var før pandemien, er Tyrkia.

Der har kravet til bruk av munnbind innendørs blitt fjernet, til stor glede for både fastboende og turister.

Tyrkia går imidlertid lenger. Fra 10. april er oppheves mange av de svært detaljerte reglene på hoteller:

Munnbind ut

Det skal igjen bli mulig å servere buffeter, krav til avstand mellom bordene fjernes.

Det vil bli slutt på å måle temperaturen på gjester og bruk av spise- og drikkeinnretninger som f.eks. kaffemaskin skal kunne betjenes av den enkelte gjest igjen.

Et av de landene som har ført en stram smittevern-praksis er Frankrike.

Fra mandag lettet også dette landet opp, og fjernet tiltak som bl.a. bruk av munnbind og krav om å vise korona-pass i ulike sammenhenger. Dermed kan også uvaksinerte slippe inn på bl.a. restauranter.

Fjerner krav

Et annet populært ferieland for nordmenn, Kypros, har gått samme vei – for de fullvaksinerte. Landet har opphevet kravet om obligatorisk smittetest for ankommende til landet, dette gjelder nå kun for uvaksinerte. For andre holder det å vise frem gyldig koronasertifikat.

Også i Portugal er det på gang lettelser, og bl.a. har landet allerede avskaffet krav om å vise korona-sertifikat for å slippe inn på restaurant, kafé eller bar.

For å komme inn i landet kreves det ifølge Visit Portugal fortsatt gyldig korona-sertifikat eller test, men dette er forhold myndighetene nå sier de vurderer varigheten av.