Fjerner påbud om munnbind – frykt for bråk på flyene

Slutt med generelt munnbind-påbud hos British Airways, og hos KLM. Foto: Skjermdump BA på Facebook.

For mange flyreisende har påbudet om å måtte bruke munnbind under flyvinger vært avgjørende for at de ikke har villet fly under pandemien. Nå fjerner stadig flere selskap dette kravet.

De foreløpig siste av de store europeiske flyselskapene som nå fjerner dette kravet er nederlandske KLM og British Airways.

Hos enkelte selskap frykter man at de nye reglene skal føre til mer bråk om bord, mellom motstandere og tilhengere av fortsatt påbud.

SAS: – Følger med

Hos SAS og Norwegian er regelen i dag at munnbind-påbudet er fjernet for alle reiser innen Skandinavia, og at påbudet fortsatt gjelder på reisen utenfor Norge, Sverige og Danmark.

Etter at stadig flere store selskap nå fjerner påbudet sier pressesjef John Eckhoff at selskapet vurderer påbudet nøye:

– Vi har ingen endringer av reglene per nå. Men jeg registrerer at flere selskaper nå presser på for å oppheve påbudet – vi følger situasjonen kontinuerlig, sier han til flysmart24 torsdag.

Det samme svarer kommunikasjonsrådgiver Eline Skari i Norwegian.

Frykt for bråk

I Nederland gjør det seg gjeldende en viss frykt for at nye regler skal føre til bråk.

Der har helsemyndighetene opphevet det generelle påbudet om å bruke munnbind, men gjort et unntak for reise med fly.

Til tross for dette har både KLM, og selskap som Transavia, Corendon og TUIfly Netherlands bestemt at kravet ikke skal gjelde om bord på deres fly mer.

KLM sier ifølge NH Nieuws at det blir umulig for dem å forklare at munnbind er nødvendig på fly når det ikke er det samme på bakken. De kaller myndighetenes opptreden for uansvarlig.

Ikke på Oslo-ruten

En talsmann for Transavia sier til avisen at de frykter med aggresjon om bord på grunn av de ulike reglene.

Hos British Airways ble munnbindpåbudet fjernet fra onsdag av.

Selskapet er imidlertid klar på sin Facebook-side om at påbudet fortsatt vil gjelde til reisemål der munnbind fortsatt er regelen på ankomststedet.

Det vil bl.a. si at det ikke vil være munnbindpåbud på avgangene mellom Oslo og London, siden ingen av landene har dette påbudet lenger.

Selskapet ber også passasjerene om å respektere medreisendes valg om å følge den nye regelen om bord.

Vil unngå bråk

Slik vil BA forsøke å unngå bråk mellom reisende med ulike meninger om nødvendigheten av et slik påbud, slik bla. Transavia frykter.

Når påbudet fortsatt gjelder hos de fleste av de store selskapene, har dette sammenheng med at de følger anbefalingene fra den europeiske flysikkerhetsorganisasjonen EASA.

Den anbefaler munnbindpåbud på fly, men dette har både KLM og BA valgt å se bort fra. De andre ser ut til å følge EASAs anbefaling.

PS: Det nye norske flyselskapet Flyr har avskaffet munnbind-påbud på sine avganger, både i Norge og ellers i Europa.