Ukraina-krigen rammer oppstart for nytt norsk flyselskap

Det nye norske flyselskapet Norse Atlantic Airways skal starte lavprisflyvninger til USA. Foreløpig står flyene parkert på Oslo Lufthavn. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Etter planen skulle det nye norske flyselskapet Norse Atlantic starte billettsalget i disse dager og gå på vingene i løpet av andre kvartal. Nå utsettes oppstarten, og i USA begynte avbestillingene av reiser til Europa å komme rett etter at krigen brøt ut.

Det nye selskapet, som bl.a. Norwegian-gründer Bjørn Kjos er en av investorene bak, skal satse på lavprisruter mellom Europa og USA.

Selskapet har denne uken meldt at oppstarten blir utsatt. Nå heter det at billettsalget forventes å starte først i april og første flyvning i juni.

Påvirker markedet

I selskapets begrunnelse for utsettelsen heter det at Russlands angrep på Ukraina og kamphandlingene i Europa skaper en usikkerhet rundt etterspørselen etter transatlantiske reiser:

– Markedssituasjonen er sterkt påvirket av de tragiske hendelsene i Ukraina som resulterer i økte drivstoffpriser og usikkerhet knyttet til reiseetterspørselen, sier finansmannen Bjørn Tore Larsen som står bak det nye flyprosjektet.

En som kjenner USA godt og også internasjonal luftfart, er førsteamanuensis Espen Andersen ved Handelshøyskolen BI.

Amerikanere skeptiske

Han er langt fra overbevist om at Norse kommer til å få noen flying start, slik det kunne ligge an til med en pandemi på vei ut og før krigen i Ukraina brøt ut.

Andersen er klar på at krigen i Ukraina vil  kunne påvirke amerikanernes interesse for å reise til Europa negativt.

– Hvis krigen skulle trekke ut i tid, vil dette kunne bli enda mer merkbart – spesielt til øst-europeiske land som geografisk ligger nært områder der krigshandlingene pågår, sier han til flysmart24.

Usikkerhet oppstår

Andersen sier at krigen har skapt en del usikkerhet til det nye flyprosjektet, som også er avhengig av god respons i det amerikanske markedet.

– Det at det har oppstått krigshandlinger i Europa vil nok gjøre at mange amerikanere ikke vil prioritere det å reise til Europa mens det er krig her, sier Andersen.

Han har ellers har hatt god tro på prosjektet til Norse Atlantic, og mener at det har en fordel med at de etter eget utsagn skal kunne tilby lave priser.

Avhengig av amerikanerne

– Det vil kunne være avgjørende. Har de lave nok priser, så kommer folk. For å få lønnsomhet er selskapet ikke bare avhengig av europeiske reisende men også å trekke til seg reisende fra det amerikanske markedet, sier Andersen. 

Det kan nå bli et problem for Norse.

Anerkjente amerikanske magasiner som f.eks. Forbes er blant de medier som har skrevet om konsekvensen av krigen, og i en tittel slår fast at «krigen i Ukraina får amerikanere til å revurdere reiser til Europa.»

Frykt for atomangrep

At Putin også har høynet beredskapen for landets atomvåpenarsenal og i tillegg har gjennomført missil-angrep på kjernekraftverk i Ukraina med fare for ståling, har skaket amerikanerne ytterligere opp.

«Amerikanere vil ikke prioritere en reise til Europa»

Espen Andersen. Foto: Handelshøyskolen BI

En av de store aktørene i bransjen, James Ferrara, president i InteleTravel, forteller til bladet at de nå også får bekymrede spørsmål om reiser til både Vest-Europa, Hellas, Tyrkia og Israel.

Skepsisen omfatter reiser til de mest populære destinasjonene som Sveits, Storbritannia, Tyskland, Frankrike og andre steder.

PS: Norse Atlantic Airways skal starte med flyvninger fra Oslo til byer i USA som New York, Los Angeles og Fort Lauderdale. Senere også fra London og Paris. Selskapet har nå fått slots på Gatwick-flyplassen sør for London.