Slår alarm om helt ny type krise i norske feriefavoritter

Turistindustrien i Hellas mangler 50 000 ansatte i det årets sommersesong er i ferd med å ta av. Foto: Shutterstock

Turistindustrien på flere av de mest populære ferieøyene i Middelhavet slår nå alarm og frykter at kvaliteten på turisttilbudet står i fare.

Denne gangen er det verken pandemi eller krig som truer situasjonen, men en helt ny type turistkrise som rammer greske øyer og Mallorca:

Skrikende mangel på folk som vil jobbe i industrien. Bare i Hellas er det fremdeles 50 000 jobber som ikke er besatt ennå. Det er spesielt stor mangel på kokker og servitører, melder nyhetstjenesten GTP.

Produktet i fare

– Kvaliteten på turistproduktet vårt er i fare, advarer administrerende direktør i Sani/Ikos Group, Andreas Andreadis på sin Twitter-konto. Han er også tidligere president i Greek Tourism Confederation (SETE).

Situasjonen er spesielt ille på de mest populære greske ferieøyene som Kreta, Rhodos, Santorini, Halkidiki og Mykonos.

Som også norsk reiseliv har opplevd, har mange ansatte forlatt turistindustrien under pandemien og tatt overgang til bedre betalte og mer stabile jobber, og der arbeidsforholdene er bedre.

Kommer ikke tilbake

Sesongarbeiderne vender ikke tilbake til de greske øyer, selv om markedet tar seg opp.

Det samme skjer på Mallorca, som i år kommer til å bli den store hiten blant mange europeere.

Også der mangler man tusenvis av kokker og servitører, og roper krise foran sommersesongen. Også der er det sesongarbeiderne som svikter, og som har funnet seg andre jobber.

Bemanningskrisen kunne ikke kommet på et verre tidspunkt, verken for greske øyer eller for Mallorca:

Ferievinnere

Som flysmart24 har skrevet tidligere er Hellas et av de landene som ligger an til å kunne bli en ferievinnerne i sommer. Øyene er i ferd med å gjenvinne markedene som gikk tapt under pandemien.

Det gjelder ikke minst fra Norge, der bare Mallorca ser ut til å kunne overgå interessen for å feriere igjen på de greske øyene.

Det er en situasjon som det norske reiseselskapet som satser hardest på Hellas, Apollo Reiser, kan bekrefte:

Favoritt fra Norge

– Absolutt. Hellas blir nok en gang det mest populære reisemålet, med Kreta, Rhodos og Epirus-regionen på fastlandet i spissen. Kroatia ligger på en solid andreplass, etterfulgt av Spania og Kypros. sier informasjonssjef Beatriz Rivera i Apollo til flysmart24. 

Myndighetene har svart med lovnad om å heve minstelønnen. Industrien frykter imidlertid en verre situasjon til neste år hvis bemanningskrisen ikke løses i år.