Mange avventende til utenlandsferie også i sommer

Skal, skal ikke? Mange nordmenn er i tvil om de skal reise til utlandet på ferie i sommer. Foto: Swedavia

Etter to år med pandemi og reiserestriksjoner, er det mange nordmenn som er ivrige etter å komme seg til utlandet på ferie i sommer.

Nå viser en fersk undersøkelse at bildet ikke er entydig slik.

Undersøkelsen, som Frende Forsikring har gjennomført blant 1065 spurte, viser at 6 av 10 sier at de blir i Norge også i år. Og kun 1 av 10 skal ha brorparten av sommerferien sin utenfor landegrensene.

Overraskende lavt

– Det er overraskende lavt. Jeg hadde trodd flere ønsket å reise på utenlandstur denne sommeren, sier kommunikasjonssjef i Frende, Heidi Tofterå Slettemoen. 

Hun mener at mange nordmenn ikke er klare for å reise til utlandet ennå.

– Da vi spurte nordmenn før fellesferien i fjor, skulle 25 prosent ut av landet. Da sto vi midt i massevaksinering og usikkerhet. Nå, ett år senere, har ikke andelen økt til mer enn 39 prosent, sier Slettemoen.

Restriksjonene fjernes

Som flysmart24 har skrevet tidligere, oppheves nå smitteverntiltak og innreiserestriksjoner over en lav sko over hele Europa, og i land utenfor.

Derfor satser flyselskaper og reisearrangører på at nordmenn vil til utlandet siden det har blitt tryggere å reise til andre land, takket være høy vaksinasjonsgrad både her hjemme og på feriedestinasjonene.

Likevel tyder Frendes undersøkelse på at mange nordmenn holder litt igjen på utenlandsreisingen.

Krigen innvirker

Hun tror at mange, etter å ha feriert hjemme i Norge de par siste årene, har oppdaget at Norges-ferie kan være et godt alternativ til utenlandsferie.

Dessuten har mange investert i bobiler, båter og hytter og ønsker å benytte disse også denne sommeren. De har ingen hast med å komme seg til utlandet på ferie.

– Krigen i Ukraina er nok også en faktor som gjør mange mer usikre og avventende i år, sier Slettemoen.

Ett unntak

Det er imidlertid ett fylke her i landet som skiller seg ut som mer klar for utenlandsferie enn andre. Det er Oslo.

– Her skal nær 6 av 10 til utlandet i løpet av sommeren, sier Slettemoen. 

Nå er det likevel et betydelig potensiale for at utenlandsreiser kan få seg et oppsving. Undersøkelsen viser nemlig også at 25 prosent av de spurte sier at de ikke har bestemt seg for om de skal ut av landet i sommer.