Norwegian må ha hjelp – leier inn fly frem til sommeren

Spanske AlbaStar er blant de flyselskapene som skal fly for Norwegian frem til sommeren. Foto: Knut-Erik Mikalsen

De som skal fly med Norwegian i tiden fremover, må ta høyde for at det ikke er Norwegians egne fly de skal reise med. Selskapet leier inn kapasitet fra en rekke andre selskaper for å få ruteplanen til å gå opp.

Ifølge det danske luftfartsnettstedet Check-in.dk har Norwegian fått behov for igjen å leie inn fly bl.a. fordi selskapets egne, nye fly blir forsinket på grunn av ekstra vedlikehold.

Fra flere land

Derfor må Norwegian, i stedet for å kansellere allerede oppsatte avganger, leie inn kapasitet hos andre selskaper for å opprettholde tilbudet til de reisende.

Dette er en ikke uvanlig måte å løse flyproblemene på for flyselskap. Det er i dette tilfellet snakk om såkalt wet lease-avtaler. Det innebærer at Norwegian leier inn både fly og mannskap fra fremmede selskap.

Det dreier seg denne gangen om selskap fra mange uke land som står klar for å hjelpe Norwegian. Det kommer leiefly fra bl.a. Danmark, Litauen, Polen, Malta, Kroatia og Spania.

Dette er selskapene

Blant de selskapene risende hos Norwegian kommer til å stifte bekjentskap med er bl.a. Malta-selskapet Airhub Airlines, kroatiske Trade Air, polske Enter Air, spanske AlbaStar og danske AirSeven og Jettime.

Et par av disse, Airhub og Jettime, skal ifølge den danske avisen fortsette i Norwegian frem til midten av juni.

Som flysmart24 har skrevet tidligere, har Norwegian denne sommeren lagt opp et omfattende flyprogram og skal etter planen ha 70 fly i luften innen trafikken tar av for alvor i slutten av juni.

Passasjer-kritikk

Innleie hos Norwegian er ikke noe nytt. Mens selskapet var inne i sin mest intense vekstperiode i årene før pandemien, måtte selskapet også leie inn fly i flere sommersesonger for å innfri sitt ambisiøse flyprogram

Den gang ble Norwegian møtt med ikke lite kritikk fra reisende som ikke likte å fly med fremmede selskap, og flyselskap som de ikke hadde hørt om.

De klaget også over at de heller ikke fikk den kvaliteten og det servicetilbudet som de hadde regnet med.

Største satsing

For Norwegian betyr sommerprogrammet at 270 ruter skal i gang fra Skandinavia. Det blir den største satsingen for selskapet siden rekonstruksjonen og pandemien.

– Vi gjenåpner ruter som har vært pauset de siste årene, samtidig som vi åpner noen helt nye ruter, sa kommunikasjonsrådgiver Eline Hyggen Skari i Norwegian til flysmart24 da selskapet la frem sitt sommerprogram.

Norwegian satser hardt på Spania, og her er det gjensyn med et par gamle kjenninger, der blant annet Ibiza og Murcia er tilbake.

I toppsesongen øker Norwegian kapasiteten til Hellas, Spania, Italia, Bulgaria og Frankrike.