Kalddusj for feriefavoritten – håp om supersommer knust

Det kommer til å bli god plass på strendene på Mallorca denne sommeren også. Her fra Puerto de Sóller. Foto: Shutterstock

Det har lenge vært slått fast at det kommer til å bli stinn brakke og rekordsommer på den populære Middelhavs-øya Mallorca denne sommeren. Den oppfatningen avviser nå hotellnæringen på øya ettertrykkelig.

Håpet om smekkfulle hoteller, rekordtilstrømming av turister og et godt økonomisk år etter to år med pandemi, ser nå ut til å bli knust.

Hotellene på øya har bare 65 prosent belegg i tiden fra mai til oktober, viser fersk statistikk. Det betyr at nær fire av ti rom ser ut til å bli ledige gjennom sommeren.

Bare ett lyspunkt

– Sommersesongen kommer ikke til å bli så god som spådd, skriver den spanske avisen Ultima Hora torsdag. Den siterer flere hotellkjeder som har den samme beskjeden:

Det blir langt fra fullt, og vi venter ingen bestillings-rush frem mot høysommeren som kan rette på situasjonen. Det er fortsatt mange ledige rom i mai, juni, juli, august og september.

Det eneste lyspunktet er hovedstaden Palma, der mengden reservasjoner er tilfredsstillende.

Setter ikke ned prisene

Avisen skriver at turoperatører har vært ute i markedet etter rabatter i denne situasjonen.

Å sette ned prisene for å lokke til seg flere turister, er derimot ikke aktuelt. De vil unngå en priskrig. I likhet med i Norge har kostnadene eksplodert i Spania.

Etter en god påske med godt belegg, er hotellene avhengige av å ta priser som dekker kostnadsøkningen for å unngå røde tall senere i år.

Populært fra Norge

Hvilke markeder som svikter, går ikke frem av avisen. Briter, tyskere og til dels også franskmenn er de dominerende, men også turister fra de tre skandinaviske landene er viktige.

I mars var det, ifølge lokale turistmyndigheter, 60 000 færre utenlandske besøkende enn siste normalår, i 2019.

Fra Norge er interessen for å fylle Mallorcas hotellrom stadig høyt. Landets største pakkereisearrangør, Ving, har øya på topp på bestselgerlisten foran årets sommer:

Uventet

– Mallorca er Vings reisemål nr. 1. Det er vår absolutt største destinasjon i sommer. Antall solgte reiser per utgangen av april ligger over volum og salg i samme uke i 2019. 6 av 10 reiser er solgt for hele sommersesongen og pågangen er fortsatt stor, sier Norge-sjefen for Ving, Marie-Anne Zachrisson, til flysmart24.

For Ving-lederen er situasjonen på Mallorca uventet og noe hun sier hun ikke er kjent med, før flysmart24 forelegger henne informasjonen i avisen på øya:

«Mallorca et skikkelig suksessreisemål i sommer»

Marie-Anne Zachrisson. Foto: Ving

– Nå i starten av mai ser Mallorca ut å bli et skikkelig suksessreisemål i sommer for Ving. Vår produksjon på Mallorca topper seg i skolens sommerferieuker, da flest vil reise med oss. Derfor er det fortsatt gode muligheter å finne sin Mallorcaferie hvis man ikke har bestilt ennå, sier hun.

Hun sier at hotelltilbudet vil bli smalere for hver dag og uke som går. –

– Vil man reise på kort varsel nå i mai er man for sent ute, her er charterflyene våre med Sunclass nesten helt fulle. Men siden vi også tilbyr pakkereiser med rutefly så finnes det fortsatt en del muligheter, sier Zachrisson.