Kraftig vekst for Norwegian – men flere forsinkelser

Kraftig passasjervekst for Norwegian, som melder om god etterspørsel med godt billettsalg. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Norwegian er inne i en kraftig opptur. Selskapet får stadig flere fly inn i driften, og fraktet 1,4 millioner reisende i april.

Det er det gledeligste budskapet fra selskapet i dagens presentasjon av trafikktall.

Økningen har imidlertid sin pris – den har ført til svikt i punktligheten.

Reisende strømmer til

I oppbyggingen etter rekonstruksjonen og pandemien overskygger imidlertid de gode passasjertallene det meste.

April-resultatet betyr ifølge konsernsjef Geir Karlsen en økning på rundt 50 prosent flere passasjerer enn måneden før.

– Jeg er glad for at reiselysten fortsetter å stige. Vi har økt tilbudet betydelig på kort tid, og har samtidig styrket inntjeningen, sier Karlsen i en melding torsdag morgen.

Forsinkelser

Norwegian øker antall fly i drift hele tiden, og hadde i april 60 fly i drift. Det var rundt 10 flere enn i mars. Til tross for flere fly, er fyllingsgraden så å si upåvirket. Åtte av ti tilbudte seter ble solgt, et tall som er vesentlig høyere enn for mange konkurrenter.

Ut fra trafikkrapporten har imidlertid den økte trafikken ført til at punktligheten har sviktet.

I mars oppga selskapet å ha en punktlighet på 90 prosent. Det betød at ni av ti fly forlot flyplassen i rute. For flyselskapene innebærer det at flyet gikk gate ikke mer enn 15 minutter etter ruteplanen, som i flysammenheng blir regnet for å være i rute.

I april falt dette tallet til 82 prosent. Nå er det altså åtte av ti fly som er i rute.

Flyplass-trøbbel

Nå er det at fly forsinkes ikke bare et ansvar som ligger hos flyselskapene. Også effektiviteten ved de ulike flyplassene påvirker denne situasjonen.

I rapporten for april skriver selskapet da også at punktligheten er påvirket av kapasitetsutfordringer ved flere flyplasser.

Norwegian har likevel gjennomført mer enn 99 prosent av alle oppsatte flyvninger. Bookingtallene for sommeren er svært positive, skriver selskapet.