Apekopper-smitte kan stamme fra Gran Canaria-festival

Maspalomas er det sørligste strøket på den populære ferieøya Gran Canaria. Her finner en stor festival sted hvert år i mai. Arkivfoto: Knut-Erik Mikalsen

Spanske helsemyndigheter undersøker nå om flere tilfeller av oppdaget apekopper-tilfeller i Madrid faktisk kan stamme fra en festival på Gran Canaria nylig.

Øya, der tusenvis av nordmenn nå oppholder seg på ferie, var åsted for en stor festival i Maspalomas-området helt sør på øya der 80 000 mennesker deltok.

Ifølge den spanke avisen El Pais lørdag undersøker nå myndighetene om tre italienere og flere spanjoler kan ha blitt smittet mens de oppholdt seg på Gran Canaria og deltok i den populære pride-festivalen.

Var på Gran Canaria

Denne pågikk i tiden 5. til 15. mai. Nå har det blitt oppdaget flere monkeypox-tilfeller i Madrid. I alt 30 tilfeller var inntil fredag påvist i den spanske hovedstaden.

Det har blitt oppdaget at flere av de som har blitt smittet og registrert i Madrid oppholdt seg på Gran Canaria i det aktuelle tidspunktet, og deltok på festivalen. Også et tilfelle på naboøya Tenerife undersøkes.

De mulige tilfellene på Gran Canaria er det andre stedet spanske myndigheter undersøker som mulige arnesteder for smitten.

Stengt av myndighetene

Det andre er Sauna Paraíso, som ligger i Malasaña-området i Madrid. Det ble stengt av Helsedepartementet fredag.

Det er stort fokus på apekopper-viruset for tiden, siden dette er et virus som sjelden forekommer i Europa.

Ifølge opplysninger fra norske Folkehelseinstituttet er viruset en plagsom sykdom, men i all hovedsak ikke alvorlig.  De fleste som blir smittet får feber, nedsatt allmenntilstand, lymfeknutehevelse og utslett. 

Får blemmer

FHI skriver at utslettet starter med flekker som etter hvert blir til små klumper og så blemmer som blir til byller som sprekker og så blir til skorper.

– Dette kan minne om vannkopper, men i motsetning til ved vannkopper, er alle delene av apekopperutslettet kommet like langt. De fleste har et mildt sykdomsforløp, og blir helt friske etter gjennomgått sykdom, skriver FHI.