Bare seks grunner kan gi rett til nødpass fra i dag

Dette id-dokumentet, nødpasset, vil være for de utvalgte å kunne få fra i dag. Kriteriene blir kraftig strammet inn. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Fra i dag av er muligheten for å få utskrevet nødpass kraftig redusert. De som skal på ferie og som ber om nødpass fordi det ordinære passet har gått ut, kan bare glemme å få hjelp.

Betingelsene har blitt strengere, og nå er det seks kriterier som gjelder for de som søker om nødpass.

Uansett må alle dokumentere at de er i en virkelig nødsituasjon, eller har særlige grunner til å få et slikt dokument.

Kun ett unntak

– Da skal også situasjonen de er i kunne dokumenteres overfor politiets saksbehandlere som avgjør de enkelte sakene, sier avdelingsdirektør Bjørn Vandvik i Politidirektoratet.

Overfor de som er på ferie- og fritidstur og som ikke har gyldig pass, har Vandvik følgende beskjed:

–  Feriereiser faller ikke under kriteriene.

Det er kun ett unntak fra regelen om at det kreves en nødsituasjon for å få nødpass:

Dette er kriteriene

De som har hatt time på passkontoret, samt bestilt utenlandsreise, senest 28. april vil også få nødpass, har direktoratet avgjort.

For alle andre er dette de fem kriteriene for å kunne få nødpass:

Reise hjem til bostedsland, hente mindreårige barn for retur til bostedsland, nødvendig medisinsk behandling i utlandet, alvorlig sykdom eller skade i nær familie i utlandet samt reise i forbindelse med samfunnskritisk funksjon.

Dette holder ikke

Etter at flysamrt24 har tatt en nærmere titt på vilkårene er de mer konkretisert for hver enkelt kategori.

For medisinsk behandling gjelder for eksempel ikke kosmetisk behandling eller operasjon som ikke kan relateres til fysiske plager eller helseproblemer. Derimot gjelder retten til nødpass ledsager som skal følge i en sak som går inn under kriteriene.

Om reise hjem til bostedsland må man kunne dokumentere i hvilket land man er bosatt. Dokumentasjon på at man eier eller leier bolig er ikke tilstrekkelig.

Den som skal hente mindreårige barn må vise frem dokumentasjon på hvilket land barnet befinner seg i. Gjelder det adopsjon eller surrogati må dette også dokumenteres.

Stor pågang

Grunnen til mangelen på nødpass er at etterspørselen etter pass er unormalt høy.

Politidirektoratet skriver på sine nettsider at dette skjer fordi mange vil ut og reise og har ikke fornyet passet sitt i løpet av de to siste årene.

Dessuten at leverandøren av norsk pass og id-kort ikke klarer å produsere raskt nok til å møte pågangen fordi pandemien og krigen i Ukraina skaper problemer i forsyningskjeden av viktige materialer som brukes i produksjonen av pass, nasjonale id-kort og nødpass.