Toppnotering etter pandemien: – SAS i overlevelseskamp

De tøffe tidene for SAS fortsetter. Et kraftig lyspunkt er den økende trafikken med selskapets fly. Foto: Knut-Erik Mikalsen

SAS har lagt bak seg selskapets beste trafikk-måneder siden pandemien startet. Likevel fortsetter krisen for SAS som tapte ytterligere 1,6 milliarder svenske kroner siste kvartal.

Nå vil selskapet ifølge opplysninger det gir rundt fremleggelsen av resultat for andre kvartal hente inn 9.5 milliarder svenske kroner i ny kapital, i tillegg til at det vil omgjøre 20 milliarder i gjeld til aksjer.

Redningsplanen, som heter SAS Forward, er imidlertid skjør. Selskapet avviser ikke at hele prosessen med å redde selskapet kan ende i retten.

Flere seter solgt

En av de som følger SAS nærmest, den danske flyanalytikeren Jacob Pedersen, mener situasjonen for SAS nå er at selskapet er inne i det han kaller en overlevelseskamp.

Den dystre økonomiske situasjonen står imidlertid i sterk kontrast til tallene for trafikken. Der er det store lyspunkter. Inntektene økte med 27 prosent siste kvartal.

Antall reisende har ikke vært så høyt som nå siden før pandemien inntraff i mars 2020. Antall reisende økte med 28 prosent i forhold til forrige kvartal og kabinfaktoren var på 67 prosent.

Foran god sommer

Det betyr at det satt betalende passasjerer i nesten sju av ti seter om bord, og det er også en klar forbedring fra forrige kvartal.

SAS er optimistisk foran sommersesongen, skriver selskapet i sin presentasjon:

– Vi har den siste tiden opplevd økt etterspørsel etter reiser og høyt billettsalg foran den viktige sommersesongen, heter det. Videre:

– SAS sitt trafikkprogram og kapasitet økes i samsvar med kundenes etterspørsel, men trafikkøkningen begrenses av at virkningene av pandemien. Dette gjelder ikke bare for SAS men for hele luftfartsindustrien, skriver SAS.

Kutter kapasitet

Det store fokuset på kanselleringer i SAS blir også omtalt som et grep for å hindre en verre situasjon:

Her har SAS kuttet 4 000 flyvinger i sommer, noe som ifølge selskapet skal ramme i overkant av 50 000 reisende i de Norge, Sverige og Danmark i løpet av de tre sommermånedene.

– For å minimalisere faren for forstyrrelser og skape mer stabilitet for kundenes sommerreiser, har SAS gjort enkelte justeringer i trafikkprogrammet for juni til august, skriver SAS.