Mener begge pilotene sovnet under flyvningen fra USA

Begge pilotene på ITA-flyet skal ha sovet under flyvningen fra JFK-flyplassen i New York til Roma Fuimicino. Foto: Shutterstock

En kaptein i det nasjonale flyselskapet i Italia, ITA Airways, har fått sparken etter at selskapet mener at han sovnet under en flyving fra USA til Italia. På et tidspunkt sov begge pilotene, mener selskapet.

Hendelsen inntraff mens flyet befant seg over Frankrike den 30. april, men er blitt kjent først nå.

Situasjonen var så alarmerende at det franske flyvåpenet var klar til å sende opp jagerfly for å visuelt sjekke situasjonen for flyet.

Fikk ikke kontakt

Saken er omtalt i den britiske avisen Independent som igjen siterer den italienske avisen La Repubblica.

Avisene skriver at saken ble oppdaget fordi radarsenteret i Marseille forsøke å få kontakt med flyet flere ganger mens det befant seg i fransk luftrom.

Forsøkene varte i over 10 minutter. Da fryktet man på bakken at det kunne ha skjedd noe om bord på Airbus A330-flyet som gjorde at mannskapet var ute av stand til å kommunisere. De fryktet kapring.

Slik var det ikke. Forklaringen var at styrmannen hadde tatt seg en lur, slik de har anledning til under lange flyvinger.

Kan ikke forklare

Nå mener selskapet at også kapteinen falt i søvn på slutten av den lange flyvingen fra New York til Roma Fuimicino. Det er derimot helt imot alle sikkerhets-regler. Derfor har hendelsen fått jobbmessige konsekvenser for ham.

Kapteinen har nektet for at han skal ha sovnet mens flyet cruiset på autopilot, og forklarte radiotausheten med at det må ha vært feil på utstyret.

En granskning har derimot vist at ikke noe var feil med kommunikasjonsutstyret.

Kan avtale

Selskapet har ikke godtatt hans forklaring, og kapteinen har vedgått at han ikke fulgte gjeldende prosedyrer under flyvingen.

Reglene hos ITA tilsier at pilotene kan avtale seg imellom når de skal ta en hvil, men at kabinpersonalet også må informeres om dette når det skjer.

ITA er et selskap som er bygd opp etter at flyselskapet Alitalia, som det overtok virksomheten fra i 2021 på grunn av konkurs i Alitalia. Det har ingen rute til Norge.