Mange SAS-avganger vil gå som normalt tross streik

Mange SAS-fly vil fly som planlagt, selv om den skulle bli pilotstreik fra slutten av juni. Oppdeling i ulike selskaper et årsaken. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Hvis det skulle bli pilotstreik i SAS fra slutten av juni, vil en rekke SAS-avganger likevel gå som normalt. Det gjelder også mange feriefly som skal bringe nordmenn til de populære reisemålene langs kysten av Middelhavet.

De som ikke skal reise med avganger som flys av det opprinnelige SAS Scandinavian Airlines, kan derfor stresse litt ned. De vil kunne fly som oppsatt, og helt uavhengig av en eventuell konflikt.

Avgjørende for om avgangen blir streikerammet, er hvilket av de tre delene av SAS-konsernet reisen skal foregå med.

Dette er forklaringen

Forklaringen er at SAS ikke lenger er ett selskap, men tre ulike selskaper:

Det opprinnelige SAS. En del av de flyvningene utføres imidlertid av underselskaper som heter SAS Connect eller SAS Link. Denne oppdelingen er også en del av grunnlaget for den pågående konflikten.

Det er kun piloter ansatt i det opprinnelige SAS Scandinavian Airlines som truer med streik. De øvrige pilotene omfattes ikke av denne overenskomsten, og vil jobbe som normalt.

SAS ønsker ikke å kommentere denne saken overfor flysmart24 fordi selskapet nå er i mekling med pilotene som har truet med streik.

Slik finner du din avgang

Likevel vil situasjonen være denne:

Sitter du med en SAS-billett fra og med 29. juni, finner du raskt ut om din avgang vil bli rammet ved å søke opp avgangen på SAS’ bestillingsside.

Som du ser på eksemplet under her, er det et lite informasjons-merke ved siden av avgangstidene for din flyvning.

Trykk på merket, og du vil få opp mer informasjon om hvilket selskap som skal fly akkurat din avgang.

Forklaringen får du under bildet

Står det «Flys av SAS Connect» eller «Flys av SAS Link» vil avgangen ikke berøres av en eventuell pilotstreik i SAS fra 29. juni. (Skjermdump SAS)

Står det «Flys av SAS», er du dessverre i faresonen.

Står det derimot «Flys av SAS Connect» eller «Flys av SAS Link» er det bare å glede seg til tur.

Husk da og sjekk at også returen også går med samme selskap. SAS Connect blir for det meste brukt på ferie- og fritidsruter med stor konkurranse fra spesielt lavprisselskapene. Med SAS Connect er ferieturen sikret, hvis ikke noe annet skulle inntreffe.

Innleide fly

SAS foretok denne inndelingen i tre ulike selskaper i forbindelse med pandemien. Både SAS Connect og SAS Link operer med lavere kostnader og med ansatte som har mer fleksibel arbeidstid enn de som er ansatt i det opprinnelige SAS.

Dette er en del av konflikten med pilotene, som også krever at over 500 piloter som mistet jobben under pandemien skal få jobbene tilbake.

I tillegg til tredelingen, leier SAS inn flyhjelp fra en flere eksterne leverandører på mer eller mindre fast basis. Disse flyene er malt i SAS’ farver, og helt umulig å skille fra fly som er i selskapets egen flåte.

Disse flyene vil fly som normalt.