Første utenlandske selskap med i transitt-ordning på OSL

De som benytter seg av forenklet transitt fra utlandet skal passere tollen på Gardermoen i et eget område. De skal gå til høyre i dette området. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Ordningen med forenklet transitt på Oslo Lufthavn, som gjør at reisende som skal videre inn i Norge får sin bagasje sendt helt frem til bestemmelsesstedet, blir nå utvidet.

Det er Dubai-baserte Emirates som blir det første utenlandske flyselskapet som kan tilby denne tjenesten, og kommer i tillegg til dagens brukere som er SAS, Norwegian, Flyr og Widerøe.

Tilbudet gjelder de som kjøper gjennomgående billetter, og som skal videre inn i Norge etter å ha landet på Gardermoen. Da vi man se at bagasjelappen er merket med sluttdestinasjonen og ikke med «OSL» når du sjekker inn i utlandet.

Slipper bryderi

Hos Emirates er man glade for å kunne forbedre tilbudet for sine norske passasjerer:

– Denne løsningen gjør at transitt på Oslo Lufthavn blir veldig mye enklere og smidigere for våre reisende. De slipper bryderiet med å hente bagasjen for så å sjekke den inn igjen og gå igjennom tollkontrollen nok en gang, sier Norge-sjefen for Emirates, Terje Grue.

Ordningen fungerer slik at passasjerene kan reise gjennom Oslo Lufthavn uten å måtte tollklarere bagasje og sjekke inn igjen. Det må reisende med selskaper som ikke er med i ordningen, gjøre.

Automatisk fortolling

Hvis man eksempelvis reiser fra Dubai og har billett via Gardermoen til Bergen, vil fortollingen for Emirates’ kunder blir nå foretatt automatisk under mellomlandingen på Oslo Lufthavn.

Passasjerene kan spasere over til innlandsavgangen gjennom en egen port.

Den er der det skiltet til med «Transfer», og disse vil få bagasjen utlevert – ferdig fortollet – når de ankommer endelig destinasjon i Norge.

Også på utreise

Forenklingen gjelder også andre veien:

Å booke gjennomgående billett er også mulig på utreisen, hvor en kan sjekke inn bagasjen på sin lokale flyplass i Norge hvor den merkes og sendes helt til endedestinasjonen med Emirates.

OSL forklarer fremgangsmåten for forenklet transitt slik: Følg skiltene merket «Transfer» i det du går av flyet, gå til Domestic Transfer ved gate D2, det gule området. Etter at du har passert tollen vil du finne informasjon om hvilke gate du skal fly videre fra.